13 rätt är respekt! Drygt en miljon svenskar spelar på Svenska Spel Stryktipset varje lördag och det gemensamma intresset är naturligtvis fotboll. Svenskt Spel ger dig här en beskrivning av Svenska Spel Stryktipset med spännande historia som till exempel när största vinsten någonsin utbetalades efter att en person tippat tretton rätt på tipset. Och du får inte missa att du alltid kan läsa våra Stryktipsförslag på Svenska Spel Stryktipset!

Svenska Spel Stryktipset

På Stryktipset gäller det att tippa 1×2 på tretton fotbollsmatcher som mestadels är matcher från de svenska och engelska fotbollsligorna. Det har inte visat sig helt enkelt att klara av att tippa hemmaseger, oavgjort eller bortaseger på alla tretton matcher på tiskupongen. Ofta när folk får en hel rätt tipsrad brukar det handla om att tipsomgången var en lätt omgång där favoriterna som oftast spelas gick in och innebar att det fanns många med full pott. Men i andra omgångar står det en eller flera lyckliga storvinnare när tipsomgången summeras.

Stryktipsets historia på Svenska Spel

Att tippa Stryktipset på Svenska Spel blev en succé när det lanserades av Svenska Spel för första gången 20 oktober 1934 och har sedan dess varit mer eller mindre en svenskt folknöje som kanske den allra mest kända spelformen i Sverige i jakten på vinstpengar. På den tiden var det tolv matcher man skulle tippa 1×2 på och varje rad kostade då 25 öre raden. Det skulle dröja trettiofem år till man år 1969 fick för sig att ändra antalet matcher på tipskupongen till 13 i antalet.

Prishöjningarna på Svenska Spel Stryktipset  har sedan starten avlöst varandra till att nu kosta 1 kr per rad. På Wikipedia kan man se prisutvecklingen, höjning för höjning, och något anmärkningsvärt är att priset på 1 kr raden inte ändrats sedan det infördes 1985! Största vinsten som betalats ut på Svenska Spel Stryktipset gjordes när en ensam vinnare år 2004 vann drygt fem miljoner kronor efter att ha prickat in tretton rätt.

Hur spelar man Stryktipset?

När det gäller att vinna på Svenska Spel Stryktipset så är det minst tio rätt man är ute efter då det är minimigränsen för hur många rätt man måste uppnå på tipskupongen för att överhuvudtaget ha en chans på vinstpengar. Dock är det inte alltid som det blir utdelning tio rätt, och till och med kan vinsten utebli på elva rätt. Allt hänger på hur många spelare som lyckas pricka in så många rätt. Utebliven vinst sker när vinstsumman per rad understiger 10 kronor. Ju fler människor som lyckas med sin tipsrad och nå 10, 11, 12, eller 13 rätt desto mindre blir vinstpengarna att fördela mellan vinnarna. Det kan till och med bli så att vinsterna helt uteblir vid så kallade lätta omgångar där favoritlagen vinner i samma tipsomgång.

Vanligaste sättet att spela på Svenska Spel Stryktipset är att tippa enkelrader med utgången i de tretton fotbollsmatcherna på tipskupongen. Men många är vi svenskar som vill tippa många rader för att få ännu större chans på de hägrande vinsterna och då gör vi det genom att använda system när vi spelar. Man kan använda allt ifrån enklare M-system till mer avancerade U- och R-system. På M-systemen spelar vi genom att halv- och helgardera samt spika matcherna på kupongen. Men med de mer avancerade U- och R-systemen reduceras antalet rader utifrån ett M-system vilket därför får dessa rader att kallas för reducerade system. Svenskt Spel har tidigare skrivit ett uppskattat inlägg om ett reducerat system inte många tippare känner till. Varje rad kostar 1 kr som vi tidigare beskrivit men spelar du via ombud hos till exempel en tobaksaffär eller kiosk så måste man spela minst två enkelrader.

På Svenska Spel Stryktipset finns det ibland en chans till Jackpot och då kanske någon undrar vad en Jackpot verkligen är för något? Jo det är så att om en Stryktipsomgång slutar utan någon vinnare med tretton rätt eller att det exempelvis inte finns någon vinnare på de underliggande vinstnivåerna så överförs dessa ”extrapengar” till nästa Stryktipsomgång och till den som där lyckas pricka in 13 rätt istället. Att vinna Jackpott på Svenska Spel Stryktipset är för många fotbollstippare den allra största drömmen! Spela på Svenska Spel Stryktipset du med eller välj Betssons egen variant som heter EttKryssTvå och som fungerar på ett snarlikt sätt ofta med samma matcher på kupongen.

Som vi fotbollsälskande tippare brukar säga, vi ses på lördag!

 

 

Gillar du det du läser? Dela!