Oförglömliga minnen kommer vi förhoppningsvis få uppleva i årets skid-VM 2023. Spela odds och se Skid-VM 2023 i Planica, Slovenien i TV6 och via live stream på Viaplay. Skid-VM pågår från onsdag 22 februari till 5 mars. Sveriges största hopp står till sprintdamerna samt Frida Karlsson och Ebba Andersson. Men vi ska ändå ha lite förhoppningar också på herrsidan med framförallt Calle Halfvarsson, Edvin Anger och William Poromaa. Speltips inför damernas inledande sprinttävling finner du efter informationen om odds och livebetting längre ner.

Skid-VM 2023 live stream & TV-tablå

Skidtävlingarna under världsmästerskapet i längdskidåkning 2023 sänds som sagt i TV6 och via live stream på Viaplay. Men även Radiosporten sänder skid-VM. Första VM-dagen består av kvalificeringar så den riktiga starten av skid-VM börjar egentligen på torsdag 23/2.

Onsdag 22 februari
12.00: Kvalificeringslopp, 5 km, damer, fristil
13.30: Kvalificeringslopp, 10 km, herrar, fristil

Torsdag 23 februari
12.00: Sprint, damer och herrar, klassisk stil, kval
14.30: Sprint, damer och herrar, klassisk stil, finaler
Sändningsstart i tv: 11.30

Fredag 24 februari
15.30: Skiathlon, 30 km, herrar
Sändningsstart i tv: 15.00

Lördag 25 februari
14.00: Skiathlon, 15 km, damer
Sändningsstart i tv: 13.00

Söndag 26 februari
11.30: Sprintstafett, damer och herrar, fristil, kval
13.30: Sprintstafett, damer och herrar, fristil, finaler
Sändningsstart i tv: 11.00
Speltips: Sprintstafett tipset damer och herrar

Tisdag 28 februari
12.30: 10 km, damer, fristil
Sändningsstart i tv: 12.00

Onsdag 1 mars
12.30: 15 km, herrar, fristil
Sändningsstart i tv: 12.00

Torsdag 2 mars
12.30: Stafett, damer, 4×5 km
Sändningsstart i tv: 11.45

Fredag 3 mars
12.30: Stafett, herrar, 4×10 km
Sändningsstart i tv: 11.45

Lördag 4 mars
12.00: 30 km, damer, klassisk stil
Sändningsstart i tv: 11.15

Söndag 5 mars
12.00: 50 km, herrar, klassisk stil
Sändningsstart i tv: 11.30

Odds och livebetting Skid-VM 2023

Lika mycket som vi gillar att heja fram våra svenska längdskidåkarhjältar i spåren så älskar vi att höja spänningen med att spela på skidloppen i form av odds och livebetting.

Spela på vintersport och då särskilt längdskidåkning närmaste VM-veckorna hos seriösa och säkra spelbolag som innehar svensk spellicens. Vinterns bästa spelbonusar hittar du här! Men ett exempel på vad du kan spela på för odds ger vi dig här inför den första riktiga tävlingsdagen med oddsen inför damernas och herrarnas sprinttävling:

skid-vm 2023 odds unibet

Speltipset inför skid-VM 23 februari

Det är mycket svenskt bland favoriterna enligt bettingbolagen, men en viss norska vid namn Kristine Stavås Skistad har också seglat upp som en farlig outsider på sistone. Hon har gjort det väldigt bra i senaste världscuploppen och vann sin första världscupsseger i slutet av januari genom att slå alla fyra toppseedade svenskor. Men på skid-VM’s allra första skidlfinaldag så ska svenskorna se till att ställningen är återställd. Vi satsar dagens spelpeng på att Jonna Sundling vinner VM-guld till odds 2.20 @Unibet.

Oddsbonusar att spela på skid-VM med

Sveriges längdtrupp till skid-VM

Här följer det svenska landslagets uppställning av längdskidåkare som ska försvara de blå-gula färgerna under VM 2023:

Damer:
Frida Karlsson
Ebba Andersson
Maja Dahlqvist
Johanna Hagström
Moa Ilar
Emma Ribom
Jonna Sundling
Linn Svahn

Herrar:
Calle Halfvarsson
Edvin Anger
William Poromaa
Eric Rosjö
Jens Burman
Johan Häggström
Marcus Grate

Världsmästerskapen i längdskidor’s historia

Världsmästerskapen i längdskidåkning är en internationell skidtävling som anordnas av det internationella skidförbundet (FIS). Skid-VM tävlingarna innehåller olika individuella och laglopp, inklusive sprintlopp, distanslopp och stafetter. Här är några viktiga fakta och ögonblick i historien om världsmästerskapen i längdskidåkning:

 • Det första världsmästerskapet i längdskidåkning hölls 1925, i Janské Lázně, Tjeckoslovakien. Tävlingen bjöd på ett lopp på 50 km för män och ett 10 km lopp för damer.
 • Världsmästerskapen hölls oregelbundet under de första åren, med några år utan några mästerskap på grund av politisk oro eller ointresse.
 • Mästerskapen blev mer regelbundna på 1950-talet, med evenemang som hölls vartannat till vart fjärde år. Mästerskapen utökades även till att omfatta nya evenemang, som stafetter och lagtävlingar.
 • På 1980- och 1990-talen växte världsmästerskapen i popularitet och prestige med toppåkare från hela världen som tävlade. Mästerskapen bjöd också på några minnesvärda ögonblick, som den dramatiska avslutningen av herrarnas 50 km-lopp vid mästerskapen 1982, där Sveriges Gunde Svan slog Norges Ove Aunli i en fotofinish.
 • De senaste åren har världsmästerskapen fortsatt att vara ett skyltfönster för de bästa längdskidåkare. Vid 2019 års mästerskap i Seefeld, Österrike, vann Norges Therese Johaug tre guldmedaljer, medan svenska Stina Nilsson tog två guld och ett silver.

Totalt sett har världsmästerskapen i längdskidåkning (skid-VM) spelat en viktig roll i utvecklingen och tillväxten av sporten, vilket ger en plattform för toppåkare att visa upp sina färdigheter och tävla mot varandra på världsscenen.

Världscupen i längdskidåkning

Världscupen i längdskidåkning är en årlig internationell skidtävling som arrangerats av International Ski Federation (FIS) sedan 1970-talet. Tävlingen innehåller olika individuella och laglopp, inklusive sprintlopp, distanslopp och stafetter. Här är några viktiga ögonblick i längdåknings-VM:s historia:

 • Den första världscupen i längdskidåkning hölls säsongen 1973-1974, med sex evenemang i tre länder (Norge, Sverige och Österrike).
 • Under de första åren av världscupen dominerade norska och sovjetiska skidåkare tävlingen, där längdskidåkning var en mycket populär sport i båda länderna.
 • Världscupen utökades på 1980- och 1990-talen, med fler lopp som lades till och fler länder var värdar för evenemang. Tävlingen introducerade också nya format, som jaktlopp och massstartslopp.
 • År 2000 introducerade världscupen Tour de Ski, ett flerstegsevenemang som äger rum under flera dagar och inkluderar både individuella och laglopp. Tour de Ski har blivit ett av de mest prestigefyllda evenemangen inom längdskidåkning, med toppåkare från hela världen som tävlar.
 • Flera skidåkare har etablerat sig som världscuplegender i längdskidåkning genom åren, däribland Norges Bjørn Dæhlie, som tog 46 världscuptävlingar och åtta OS-guld, och Marit Bjørgen, som tog 114 världscuptävlingar och 15 olympiska medaljer.
 • Världscupen har också stått inför utmaningar, inklusive dopningskontroverser och oro över klimatförändringarnas inverkan på skidsnöförhållandena. Under de senaste åren har FIS vidtagit åtgärder för att ta itu med dessa frågor och främja hållbarhet inom sporten.
 • Världscupsäsongen 2020-2021 påverkades av covid-19-pandemin, med många tävlingar inställda eller omplanerade. Trots dessa utmaningar såg säsongen flera enastående prestationer, inklusive Norges Johannes Høsflot Klæbo som vann sin fjärde raka totala världscuptitel.

Totalt sett har världscupen i längdåkning spelat en betydande roll i utvecklingen och populariseringen av sporten, och visat upp atletiskheten och uthålligheten hos toppåkare från hela världen.