Nils van der Poel tar guld och slår världsrekord på 10000 m skridsko i OS 2022. Guld på 10000 meter och guld på 5000 meter! Samma facit som Tomas Gustafsson hade i Calgary OS 1988. Men världsrekordtiden idag var helt makalös..

Makalös uppvisning av svensken

Nils van der Poel från Trollhättan var favoriten som höll kan man säga. Och som han gjorde det! Med halva loppet avklarat så stod det klart att det skulle bli OS guld om ingen olycka inträffade. Det var väldigt nära att han tappade skäret med fyra varv klar men han redde ut det och ökade tempot. Efter halva loppet var han ca 2 sekunder efter världsrekordet och lyckades sen avsluta otroligt starkt. De sista varven gick på under 29 sekunder och slutvarvet 28,6 är helt galet bra.

Se Nils van der Poels världsrekord här på 10.000 meter skridsko!

Den nya rekordtiden lyder 12:30:74. Alltså 12 minuter 30 sekunder och 74 hundradelar. Han putsar sitt gamla världsrekord med ca 2 sekunder och bara det är helt otroligt. Kanske att han disponerade loppet lite tokigt då han verkade ha mängder med krafter kvar sista två varven. Oavsett stod ett OS guld på spel och det var det man la upp åkschemat på inför loppet. När Nils kände att det skulle gå vägen så gick han för världsrekordet!

nils van der poel världsrekord 10000 m skridsko

Vilken uppvisning av svensken som skrivs in i historieböckerna med ett världsrekord på 10000 m skridsko som garanterat kommer stå sig lång tid framöver!