BLGM som är en förkortning av ”båda lagen gör mål” är ett oerhört populärt spelalternativ bland oss spelare inom Odds och Betting. Speltips med BLGM är också relativt vanligt hos oss på Svenskt Spel.

BLGM speltips med uppnådda kriterier

Det finns några särskilda kriterier vi anser vara viktiga och som vi tittar på i jakten på riktigt bra BLGM-spel. Och då ska gärna några av dessa kriterier stämma överens med varandra samtidigt för att det ska vara bettingläge. Man kan förenklat säga att ju fler av dessa kriterier en match innehåller på en och samma gång, desto större är sannolikheten för att ett speltips på BLGM går in. Vilka kriterier pratar vi om då? Jo, dessa:

Kriterier för BLGM-spel

  • Jämnstarka lag
  • Offensiva spelmodeller
  • Behov av 3 poäng
  • Tidigare målrika matcher
  • Bra målform
  • Svajiga försvar
  • Skador

Fler BLGM kriterier ger spelvärde

För att vi ska satsa på ett BLGM spel så räcker det alltså enligt oss inte med att bara ett av våra uppsatta kriterier finns med i den tilltänkta matchen. Vi förordar att det ska vara med allra minst två av kriterierna för att ett spel överhuvudtaget ska vara intressant för oss. Men många gånger nöjer vi oss inte bara med det. Helst ska alla 7 kriterierna vara uppnådda och då ska det mycket till för att ett spel inte sitter. Det svåra är dock att hitta matcher där alla 7 kriterierna pekar åt rätt håll samtidigt.

Sammanfattningsvis innan vi går in mer specificerat på varje kriterium så vill vi betona att vissa kriterier ibland kan väga tyngre än andra, samt att det finns risker med alla kriterierna vilket vi beskriver lite mer om i exemplen här nedanför. Men kortfattat gäller att ju fler BLGM kriterier som uppnås, desto större spelvärde har en match.

1. Jämnstarka lag

Jämna lag som möter varandra är en bra grundförutsättning för ett BLGM-spel. När vi har en match där två för tillfället jämna lag möter varandra är det mer troligt att bollinnehavet är jämnt fördelat mellan de bägge lagen och att det också då är större chans till mål åt båda hållen.

Normalt i sådana här matcher är att om ett lag gör mål så brukar ledningen automatiskt bidra till att de spelarna intar en mer försiktig uppställning på planen och backar ner lite. Det andra laget får då chansen att öka trycket mot motståndarmålet emedan det lag som befinner i ledning vill minimera ytorna för motståndarna så att de inte får till några öppna, klara målchanser och istället satsar på att kontra in eller annan boll. Risken finns förstås här att just den kontringstaktiken går hem och vårt spel på BLGM faller i och med det.

2. Offensiva spelmodeller

Visar det sig att vi på pappret har två offensivt lagda lag som ska upp till kamp är det värt att titta lite närmare på förutsättningarna inför matchen. Detta kriterium ska gärna gå hand i hand med det föregående kriteriet jämnstarka lag. Sådana matcher brukar ofta leda till en händelserik match med många målchanser åt båda hållen och inte sällan slutar det med något eller några mål åt vardera håll.

3. Behov av 3 poäng

Ännu ett kriterium så gärna får stämma överens med ovanstående kriterier är förstås om de båda kombattanterna också är tydligt ute efter 3 poäng. Däremot är det inte tvunget att alla dessa kriterier sammanfaller med varandra. För är två lag i behov av en fullpoängare och vi tror de kommer gå ”all in” för 3 poäng är det trots allt lockande att satsa ett bet även om bara det första eller andra kriteriet uppfylls. Man ska nog vara lite försiktigare med spel om ett av lagen är uppenbart nöjda med att bara få med sig en poäng. Ofta gäller en sådan inställning för bortalaget när de möter på riktigt tufft motstånd.

4. Tidigare målrika matcher

Något jag ofta brukar titta på och värdera högt är antal mål som gjorts i, låt oss säga, lagens senast 5 spelade matcher. Med målstatistik över 3-4 mål totalt per match vittnar om att tillställningarna brukar sluta med flera mål och att då sannolikheten är hög att det gör det en sjätte gång. Det bästa är ju förstås att hitta lag vars matcher slutat med till exempel 3-1, 1-3, 3-2, 2-3 eller kanske till och med ännu bättre upp till 4-2, 2-4! Om det har gjorts flera mål framåt men också samtidigt släppts in flera mål i ett antal tidigare matcher i rad är ett ypperligt läge för BLGM. Så med andra ord, håll utkik efter om det gjorts många mål totalt i senaste matcherna.

5. Bra målform

Kolla efter om målformen är god hos båda lagen. Kanske något lik ovanstående kriterium men med skillnaden att jag här inte nödvändigtvis behöver hitta statistik där matcherna totalt sett är målrika med mål åt båda håll. Det kan vara intressant med BLGM ändå om bara målformen hos lagen är bra. Det här kriteriet och offensiva spelmodeller brukar stämma överens med varandra allt som oftast. Hittar vi en sådan kombo tillsammans med att båda lagen är jämnstarka eller är i behov av 3 poäng ligger ett bet nära till hands.

6. Flera insläppta mål på sistone

Här ska man vara försiktig. Har ett lag släppt in många mål senaste tiden och samtidigt knappt inte lyckats producera några mål borgar det förstås för att ett BLGM-spel inte går in. Men man ska inte avfärda det direkt för en blick på motståndet de senaste matcherna kan påverka bilden av resultaten. Det kan ju vara ett bottenmöte i ligan på gång och det här laget har enbart mött topplag senaste tiden.

Detta kriterium behöver heller inte alls vara i motsats till föregående kriterium gällande god målform. Tvärtom så öppnar sig ett utmärkt speltillfälle om dessa båda kriterier stämmer överens med varandra för båda lagen. Jag kan däremot säga att kriterie 5 och 6 i bästa fall liknar i mångt och mycket kriterium 4 med målrika matcher.

7. Skadeläget i lagen

Håll koll på skadorna! De kan vara helt avgörande för en match. En och annan skada har alla lag men ibland under säsongen brukar nästan alla lag ha en period med flera tunga avbräck samtidigt. Ordinarie målvakten kan vara skadad. En eller flera av nyckelspelarna i backlinjen är skadade. Offensiva nyckelspelare är skadade. Och så vidare…

De bästa spelbolagen med BLGM som spelalternativ

Båda lagen gör mål (BLGM) finns som spelalternativ på dessa respektive spelbolags Sport & Odds sidor.

  1. Unibet 100% bonus – Sätt in 100 kr, spela för 200 kr.
  2. Betsafe 100% bonus – Sätt in 500 kr, spela för 1000 kr.
  3. NordicBet 100% bonus – Sätt in 500 kr, spela för 1000 kr.