Armand ”Mondo” Duplantis önskar ändlöst att åstadkomma ett överlägset höjdhopp vid friidrotts-VM-finalen för herrar i Budapest 2023 och därmed bilda en hypnotiserande symfoni av framgång och äventyr åt det svenska folket!

Stavhoppsfinalen i friidrotts-VM 2023 börjar kl. 19:05 lördag 26 augusti 2023 och direktsänds via stream på TV4Play.

Spela odds gratis på friidrotts-VM och Armand Duplantis i VM-finalen i stavhopp hos Unibet som erbjuder 100 kr gratisspel här när du gjort din första insättning >>

Var uppmärksam på att oddsen är korrekta vid tidpunkten för publicering men kan komma att bli ändrade.

Armand Gustav ”Mondo” Duplantis

Armand Duplantis med mellannamn Gustav och smeknamn ”Mondo” är född 10 november 1999 och är en svensk stavhoppare som för närvarande innehar världsrekorden både utomhus och inomhus (6,21 meter och 6,22 meter). Han är regerande olympisk- och världsmästare både utomhus och inomhus, samt aktuell europamästare och Diamond League-mästare. Han vann även en silvermedalj vid VM 2019. Duplantis är en dubbel europamästare från 2018 och 2022, då han satte det nuvarande världsrekordet för under-20-åringar. Inomhus är han också guldmedaljör från VM 2022 och EM 2021.

Duplantis vann sin första stora titel som 15-åring vid VM för ungdomar 2015. Ett år senare tog han brons vid U20-VM. År 2017 tog han hem U20-titeln i Europa och året därpå världstiteln i U20-klassen. Han har också två Diamond League-titlar.

År 2018 utnämndes han till både Europas och Världens ”Årets manlige stjärna på uppgång”, och två år senare valdes han till ”Årets manlige atlet” av World Athletics. Under sin säsong 2022, då han satte världsrekord tre gånger, blev världs- och europamästare både utomhus och inomhus, Diamond League-mästare, och klarade sex meter eller högre vid 22 tillfällen. För sina bedrifter under detta år utsågs Duplantis både till Europas och Världens ”Årets manlige atlet”. Fram till februari 2023 har han klarat sex meter eller högre hela 60 gånger, vilket är fler gånger än någon annan idrottare i historien.

Liv och karriär

Duplantis föddes i en idrottsinriktad familj i Lafayette, Louisiana. Hans amerikanska far, Greg Duplantis, med cajun- och finskt ursprung, var tidigare stavhoppare med ett personligt rekord på 5,80 meter. Hans svenska mor, Helena (född Hedlund), var tidigare sjukampare och volleybollspelare. Även hans två äldre bröder, Andreas och Antoine, samt yngre syster, Johanna, har ägnat sig åt sport. Andreas representerade Sverige som stavhoppare vid ungdoms-VM 2009 och junior-VM 2012, medan Antoine valde baseboll på gymnasiet innan han gick vidare till Louisiana State University där han 2019 blev det universitetets lagledande hitspelare.

Vid Europamästerskapen i friidrott 2018 i Berlin tog den 18-årige Duplantis sin första stora titel som senior.

Även om han växte upp i ett engelsktalande hem lärde sig Duplantis tillräckligt med svenska som sitt andra språk. Uppmuntrad av sin mor tog Duplantis omfattande lektioner via Skype för att förbättra sin svenska, och år 2020 kände han att han förstod språket och snabbare tal mycket bättre än tidigare. Hans mor påstod att även om Duplantis kände sig blyg inför att tala svenska offentligt, var han mycket nöjd med att göra det privat där det var mindre press. År 2021, efter att ha vunnit OS-guld, hade hans kunskaper i språket förbättrats till den grad att han kände sig bekväm med att genomföra intervjuer på svenska. Duplantis har tidigare uttryckt att det har varit lite svårt att förbättra sin svenska på grund av den höga nivån av engelska färdigheter i Sverige, vilket har lett till att svensktalande personer föredrar att prata engelska med honom.

Efter att ha vunnit Jerringpriset som den mest populära idrottaren i Sverige år 2020 uttryckte Duplantis lättnad över att den svenska allmänheten hade accepterat och omfamnat honom. Under de Olympiska spelen samma år berättade Duplantis att hans äldre bror hade fantastiska erfarenheter av att representera Sverige på ungdomsnivå och hans kärlek till Sverige som barn gjorde det lätt för honom att välja att representera landet, men att han även kände en stark koppling till Lafayette. Duplantis delar vanligtvis sitt år mellan vintrarna i Louisiana och somrarna i Uppsala, Sverige, anpassat efter de bästa träningsförhållandena i de två klimaten. Med Duplantis mamma Helena uppvuxen i Avesta, reste kommunen en stavhoppshäck bredvid den gigantiska Dala-hästen för att visa höjden av hans världsrekord, något som fick Duplantis att ”brista ut i tårar” över betydelsen av vad han hade uppnått när han fick höra om det.

Duplantis provade stavhopp för första gången som treåring hemma hos familjen i Lafayette, Louisiana, och han tog snabbt till grenen. Han satte sitt första världsrekord i sin åldersgrupp vid sju års ålder, och hans hopp på 3,86 meter som tioåring överträffade de tidigare världsrekorden för åldrarna 11 och 12 år också. Fram till juli 2015 innehar han världsrekorden i alla åldersgrupper från sju till tolv år; han höll rekordet för 13-åringar tills det bröts i maj 2015.

2015: U18-världsmästare

Under 2015, hans första år på Lafayette High School, satte Duplantis både inomhus- och utomhusrekord för nybörjare och blev utsedd till Gatorade Louisiana Boys Track & Field Athlete of the Year. Som medborgare i både USA och Sverige hade Duplantis möjligheten att välja att representera något av länderna internationellt; i juni 2015 meddelades det att han hade valt Sverige. Duplantis representerade Sverige för första gången vid VM för ungdomar 2015 i Cali, Colombia; han vann guld genom hoppning på 5,30 m vid första försöket och förbättrade sitt personbästa med två centimeter och satte ett nytt mästerskapsrekord.

2016

Duplantis hoppade 5,49 m vid en gymnasietävling i Baton Rouge den 6 februari 2016 och satte ett nytt världsrekord för 16-åringar, nytt världsrekord inomhus för ungdom och nytt nationellt gymnasieinomhusrekord; han var den första gymnasieidrottaren som hoppade 18 fot inomhus. Greken Emmanouil Karalis, samma ålder som Duplantis, bröt hans världsrekord med ett hopp på 5,53 m bara en vecka senare.

2017: U20-världsrekord och U20-europamästare

Den 11 februari 2017 hoppade Duplantis 5,75 m vid Millrose Games och satte världsrekord inomhus för juniorer. Den markeringen ratificerades av IAAF. En månad senare förbättrade han till 5,82 m vid samma anläggning på New Balance National Scholastic Championships. Den markeringen ratificerades inte på grund av att felaktiga pinnlängder användes. Den 1 april 2017 hoppade Duplantis 5,90 m vid Nike Clyde Littlefield Texas Relays, förbättrade sitt personliga rekord och satte ett nytt världsrekord för juniorer. Hoppet blev även svenskt seniorrekord med 3 cm. Medan IAAF erkände rekordet med Duplantis som representant för Sverige, ratificerade även USATF Duplantis rekord som amerikanskt juniorrekord den 2 december 2017.

2018: U20-världsmästare, första europamästerskapstitel och första hopp över 6,00 m

Duplantis började sin säsong 2018 genom att förbättra världsrekordet inomhus för juniorer genom att hoppa 5,83 m vid Pole Vault Summit i Reno, Nevada. Han förbättrade senare sitt inomhusrekord till 5,88 m och nådde 6,05 m vid Europamästerskapen i friidrott 2018. Det 6,05 m höga hoppet placerade honom på delad femte plats bland de bästa stavhopparna genom tiderna och delad andra plats utomhus.

2019: Silvermedaljör vid världsmästerskapen

Duplantis hoppade 6,0 meter på Stockholms stadion den 24 augusti 2019.
Duplantis kom på andra plats vid VM 2019 i Doha, Qatar, efter att ha klarat 5,97 m i sitt tredje försök.

2020: Armands första världsrekord

Den 4 februari klarade Duplantis 6,00 m inomhus vid sin första tävling för säsongen. Han följde upp det med tre försök på ett nytt världsrekord på 6,17 m. I sitt andra försök klarade han ribban, men borstade den med armen på väg ned.

Den 8 februari slog Duplantis Renaud Lavillenies nästan sex år gamla världsrekord med ett hopp på 6,17 m i Toruń, Polen. En vecka senare, den 15 februari i Glasgow, ökade han på rekordet med ytterligare en centimeter till 6,18 m.

Den 19 februari vann Duplantis Meeting Hauts de France Pas de Calais genom att klara 6,07 m, varpå han gjorde tre misslyckade försök på den nya världsrekordshöjden 6,19 m. Några dagar senare, den 23 februari, vann han All Star Perche i Clermont-Ferrand genom att klara 6,01 m i sin sista inomhustävling för säsongen, vilket avslutades med nya misslyckade försök på 6,19 m. Den 14 juli fick han ett stipendium från Kronprinsessan Victoria av Sverige.

Mondo Duplantis vid BAUHAUS-galan 2020 i Stockholm

Den 17 september vid Rome Golden Gala Pietro Mennea Diamond League bröt Duplantis Sergey Bubkas utomhusvärldsrekord på 6,14 m med ett hopp på 6,15 m i andra försöket. Observera att IAAF inte erkänner stavhopp inomhus och utomhus som separata grenar; Duplantis hade redan världsrekordet på 6,18 m från sitt inomhushopp i februari 2020.

Den 1 december tilldelades han Svenska Dagbladets Guldmedalj för ”årets mest betydande svenska idrottsprestation”.

2021: OS-guld i Tokyo och EM-guld inomhus

Den 6 mars tävlade Duplantis vid EM inomhus 2021. Han var den stora favoriten att vinna titeln efter Renaud Lavillenies sena återbud på grund av skada. Duplantis utmanades dock av Piotr Lisek och Lavillenies yngre bror Valentin, som sedan tog brons och silver respektive – det senare med personbästa. Duplantis satte dock ett nytt mästerskapsrekord på 6,05 m innan han gjorde tre misslyckade försök på 6,19 m, där han i sitt andra försök nästan klarade världsrekordet.

Vid, det ett år försenade, sommar-OS 2020 i Tokyo vann Duplantis en guldmedalj när han klarade 6,02 m vid sitt första försök, och han var nära att slå sitt eget världsrekord. Silvermedaljören Chris Nilsen hade lovord för vinnaren. Han jämförde tävlingen mot Duplantis den kvällen med att vara en vanlig fotbollsspelare som ”försöker efterlikna Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo” och att hans överlägsenhet över världens bästa stavhoppare var ”imponerande och absurd”.

2022: Nya världsrekord, första världstitlar och andra EM-titel

Den 7 mars slog han sitt eget världsrekord genom att hoppa 6,19 m vid Belgrade Indoor Meeting. Två veckor senare, vid VM inomhus 2022 i Belgrad, vann han guldmedaljen. Samtidigt slog han sitt eget världsrekord igen genom att hoppa 6,20 m.

Den 30 juni vid BAUHAUS-galan slog Duplantis sitt eget utomhusvärldsrekord på 6,15 m från 2020, genom att hoppa 6,16 m.

Den 24 juli slog han sitt eget världsrekord igen, vid Världsmästerskapen i friidrott 2022 i Eugene, Oregon, genom att hoppa 6,21 m.

Vid Europamästerskapen 2022 i München vann han guld och slog mästerskapsrekord med ett hopp på 6,06 m.

Duplantis avslutade sin säsong i september genom att klara 6,07 m vid Zürich Diamond League-finalen och behålla Diamond Trophy.

2023: Duplantis sjätte världsrekord

Duplantis inledde sin säsong 2023 starkt vid Mondo Classic i Uppsala, tävlingen som är uppkallad efter honom. Hans vinnande höjd på 6,10 m representerade inte bara hans bästa säsongsstart någonsin utan också den högsta säsongsöppningen för någon stavhoppare i historien. Han bröt även Bubkas rekord på 11 hopp på 6,10 m eller högre (inklusive inomhus och utomhus). Den 25 februari vid All Star Perche inomhus i Clermont-Ferrand, Frankrike, bröt Mondo världsrekordet igen och klarade 6,22 m för att öka antalet sexmetershopp under sin karriär till 60.