Zlatan är just nu fotbollsvärldens konung och Svenskt Spel tar tillfället i akt att hylla vår folkkäre svensk!

Det finns få människor i Sverige och numer i stora delar av världen som inte kan låta bli att tycka att Zlatan är en exceptionell fotbollsspelare efter hans fotbollskonster senaste tiden. För bara några veckor sedan gjorde Sverige med Zlatan som hänförare en bragdmatch mot Tyskland och hämtade upp 0-4 underläge till 4-4 vilket nu överskuggas av hans osannolika landskampsmatch mot England! Däremot hävdar jag att han visat häpnadsväckande trollnummer med bollen många gånger tidigare men då han ändå haft svårt att få en enad världspress att uppskatta honom fullt ut tidigare.

Zlatan har ofta betraktats som en stjärna men aldrig varit i närheten av de största fotbollslirarna när ”experterna” ska sätta betyg. Troligtvis har populariteten spelat en stor roll då man utomlands oftare och mer gärna kommenterat Zlatan som en diva och pengasökande lyxlirare utan hjärta. Enligt mig känner de inte Zlatan och ser inte tjusningen med en fotbollsspelare som tillför fotbollsvärlden akrobatiska konster och fotbollsbrillians i mästarklass på planen tillsammans med en underbar självsäkerhet och arrogans som berör. Det händer ofta något kring Zlatan som person och han både upprör och hänför samtidigt! Det är ju såna spelare som gör fotbollen rolig, likt Cantona på sin tid.

Det är just kombinationen som bländande världsspelare och sitt personliga sätt att beröra människor som gör honom till en av de allra intressantaste och mest spännande fotbollsikonerna i fotbollshistorien. Kanske starka ord att redan nämna Zlatan som ikon och ta upp honom i ett fotbollshistoriskt sammanhang men jag är övertygad om att han i och med den senaste tidens prestationer på fotbollsplanen övertygat stora delar av världen om hans storhet. Det är kanske först nu som hans tidigare bravader på fotbollsplanen kan ses som stora fotbollskonster och inte bara ”turnummer” av skeptikerna.

Förra veckan fick Zlatan en bekräftelse från övriga världen då nyhetsbyrån AP:s (Associated Press) kom fram till att Zlatan Ibrahimovic var bäst i världen förra veckan. Panelen består av 20 journalister från världen över som var och en plockar fram tio spelare som poängsätts från ett till tio. Och Zlatans poängskörd i veckans omröstning är enorm. AP själva kallar poängsumman för häpnadsväckande. Totalt fick Zlatan 199 poäng, av 200 möjliga. Läs mer om Zlatan som bäst i världen på Aftonbladet.

Här hyllar Svenskt Spel Zlatan med några underbara fotbollsminnen:

Sverige- England 4-0 (2012-11-14)

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=Pq9CoZCJH3I&feature=related[/tube]

Zlatans otroliga 4-2 mål mot England med engelske kommentatorn Stan Collymore

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=yzvQCbdAIZQ[/tube]

Sverige – Italien 2-2 EM 2004

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=AeXKyj2ggwM[/tube]

Top Goals 1999-2011 (top 3 mål i varje klubblag)

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=5WY9HtnDUt0&feature=related[/tube]