bet365

Hej,

ikväll är det alltså dags för den första av två kvalmatcher mellan Sverige och Portugal. Det första mötet spelas i Lissabon inför ett slutsålt Estadio da Luz, vilket innebär drygt 60 000 åskådare. Jag har hittat två spel som känns riktigt intressanta och som jag vill dela med er läsare.

Jag känner mig inte angelägen att börja prata om Zlatan och Ronaldo, åtminstone inte på det sätt som dessa lyfts fram i media de senaste dagarna, där man ivrigt jämfört och ställt dessa emot varandra i hopp om att hitta ett svar huruvida den ena är en skickligare spelare än den andra. Det känns meningslöst, båda två är spelare av yttersta världsklass som båda förtjänar att få spela ett till VM-slutspel. Å andra sidan är det väl inte onaturligt att man ställer två härförare emot varandra, så har det alltid varit, oavsett sammanhang.

Nu är det två länder som ska mötas. Två nationer med en olik historia, men som vävs samman av samma sport.  I ett land som Portugal är det lite annorlunda. Fotbollen kan vara individens väg att gå för att skapa en framtid i ett land där en fallande ekonomi sätter tydliga avtryck. Folk svälter inte direkt på gator och torg, men verkligheten är av ett annat slag om man jämför med den i Sverige. Oavsett om du är supporter eller spelare bär du ditt lags färger med en speciell stolthet, eller som i detta fall, din nations färger. Skulle Sverige misslyckas med att gå till VM kommer vi förmodligen inte lida alltför mycket. Det vore givetvis väldigt tråkigt, men i slutändan är det ju ”bara fotboll” och ”vi gjorde iallafall vårt bästa”. I Portugal är det inte ”bara fotboll”. I Portugal är det inte ”bara en sport”. Fotbollen är en religion, eller sånär religiöst väsen man kan komma. Portugals fotbollslandslag ger hela nationen en chans att hävda sig i globala sammanhang. En genuin passion för fotbollen, en fanatisk stolthet för sitt land.

Referee-Rizzoli-shows-the-006

Klockan 20:45 blåser Rizzoli igång matchen

Det är således denna verklighet som väntar Sveriges fotbollslandslag i afton. Man möter inte bara ett fantastiskt lag, utan även alla dessa fans. Närmare bestämt 60 000 av dem. Hur förbereder man sig mentalt inför en sådan uppgift? Om undertecknad vore en professionell fotbollsdomare skulle en match av denna typ inte vara att föredra. Den lycklige, eller kanske den olycklige, är en elegant italienare vid namn Nicola Rizzoli. Ni som följer den lika eleganta Serie A borde ha hört det namnet förr. Det är åtminstone i mina ögon en bra domare, men jag vill ändå påpeka den mänskliga faktorn i dessa sammanhang. Vi vet ju som bekant vad som står på spel. Det lär märkas. Det lär definitivt höras. Inte minst från den hetsiga massan på läktarna. Det lär bli intensivt för alla inblandande parter.

Så till själva spelen, som jag noga analyserat. Övertygelsen om själva spelvärdet finner dels sin förklaring i denna text, men också av ren magkänsla. Det lär som sagt bli intensivt i afton, och med det i åtanke anser jag att Betsafe har värderat oddsen fel – detta måste givetvis utnyttjas innan de justeras.

Rött kort i matchen – synas med medelinsats till överoddset 4,00!

Straffspark i matchen – synas med mindre insats till 3,50!

På återhörande!