Det är åttondelsfinal i Champions League som gäller när Shakhtar Donetsk och Bayern München drabbar samman i Ukraina.

Bayern fick en dålig start på det nya året när man fick stryk med hela 4-1 mot, ett förvisso skickligt, Wolfsburg. Efter det har man dock spelat upp sig, inte minst i 8-0 krossen mot Hamburg senast. Kritikerna tystades (om det ens fanns några) och i samma veva kan vi väl återigen konstatera att Bayern är totalt överlägsna i Bundesliga.

Under hösten vann man även gruppspelet relativt enkelt före Roma, Man City och CSKA. Nu väntar alltså Shakhtar på bortaplan i första mötet. Det råder i grund och botten klasskillnad och Pep Guardiola vill nog göra processen kort här. Kan tänkas ställa upp såhär:

Spelstopp 20:45

Spelstopp 20:45

Neuer

Rafinha-Boateng-Benatia-Bernat

Alonso

Alaba-Schweinsteiger

Robben-Lewandowski-Müller

Shakhtar Donetsk såg vassa ut i gruppspelet, även om Porto slutade etta med god marginal. Laget är ett hopkok av brassar och styrkan ligger i det offensiva spelet. Säga vad man vill om den här typen av lag, historien har väl visat att det sällan eller aldrig slutat väl i längden. Förutsättningarna är väl knappast optimala heller, varken på- eller utanför planen.

Uppgiften för Shakhtar må vara inspirerande, men knappast överkomlig. Man ska alltså stå emot ett av världens skickligaste och formstarkaste lag, samtidigt som man behöver göra mål för att hålla liv i det hela. Oavsett hur man än vänder och vrider på olika scenarion blir kontentan densamma. Det känns med andra ord ganska kört på förhand. Kan samtidigt inte tänka mig att Bayern vill riskera något, och man vill säkerligen avgöra detta redan i första mötet med en seger och ett par mål på bortaplan.

Mitt spel i denna matchen bygger till stor del på att Bayern får in en boll i första halvlek, vilket i min bok är väldigt troligt. Oddset för just det är dock korrekt satt och knappast spelvärt. Jag tänker i stället ett steg längre, nämligen ett Bayern-mål i båda halvlekarna till ett trevligare odds. En eventuell ledning redan i paus lär öppna upp saker ännu mer i andra och då kan det, som bekant, bli åka av.

Bayern att göra mål i båda halvlekar finns till 2,10 hos bet365