Speltips Europa League: Idag torsdag 7 december (7/12) spelas sista omgången gruppmatcher i Europa League säsongen 2017/2018 och nu ska det avgöras vilka lag som tar sig vidare till skutspelet.

Se spelschemat för Europa League 7/12 längst ner i denna artikel!

Allt avgörs ikväll!

För att förtydliga förutsättningarna så är det de två bästa lagen i varje grupp som går vidare. Varje grupp innehåller fyra lag och det finns sammanlagt tolv grupper. Därmed fortsätter tjugofyra lag fotbollsäventyret i Europa League efter att kvällens matcher spelats klart. Detta innebär också att vi har tjugofyra matcher på spelschemat denna afton. Däribland finns det några riktigt spännande matcher och att hålla ögonen på. Vi tänkte här belysa några av dem:

Gruppetta, Östersund FK eller Athletic Bilbao?

Grupp J: Naturligtvis måste vi följa Östersunds FK’s framfart i detta Europa League äventyr! Inför sista omgången idag leder Östersunds FK Europa League Grupp J på 10 poäng, 2 poäng före Athletic Bilbao. Därefter förljer Zorya på 6 poäng och Hertha Berlin på 4 poäng. Frågan vi ställer oss är vem av Östersund FK eller Athletic Bilbao som står som gruppsegrare när kvällen är över?

Matcherna som spelas i denna grupp idag torsdag 7 december är; Hertha Berlin – Östersunds FK och Zorya – Athletic Bilbao, båda med matchstart klockan 21:05.

Det sköna för svensk del…

…är att Östersunds FK åtminstone redan är klara för vidareavancemang till slutspelet i Europa League. Så ur den synpunkten behöver vi inte vara nervösa eller oroliga. Men visst vill både vi och Östersunds FK själva förbli gruppetta även inför avancemanget eftersom gruppettorna sedan kommer lottas mot grupptvåorna inför slutspelsmatcherna.

En skön sak till…

…kan jag tycka är att Östersunds FK idag möter redan avsågade gruppjumbon Hertha Berlin som inte har något att spela för än ära och lite prispengar för vunnen match. Synd bara att matchen inte går på konstgräset hemma i Östersund vilket förstås hade varit pricken över i:et. Men det kommer såklart bli en oerhört tuff uppgift ändå med tanke på att Östersunds FK verkligen fick kämpa till sig segern i den första matchen de spelade mot varandra på egen hemmaplan. Då slutade matchen 1-0.

En tredje skön sak…

…är att Athletic Bilbao får bege sig till ett kylslaget Ryssland för spel mot Zorya och där försöka snuva Östersunds FK på gruppvinsten. Men gruppsegern är inte det enda spanjorerna kämpar om i Ryssland. det skiljer ju bara 2 poäng mellan Zorya och Athletic Bilbao så här kommer det på fotbollsplanen utkämpas närapå en kamp på liv och död. Vinner Zorya försvinner inte bara Bilbaos chans till att bli gruppvinnare utan även biljetten till slutspelet överhuvudtaget. Med tanke på situationen är jag övertygad om att Athletic Bilbao är supernöjda med att bara lyckas hålla ryssarna stången och få med sig åtminstone ett oavgjort resultat.

Målsnålt väntas

När det nu gäller Östersunds match mot Hertha Berlin så tror jag på en målsnål match. I första mötet blev det som sagt var inte många mål mellan dem och vi vet också att Östersund varit väldigt defensivt skickliga i spel på bortaplan under tidigare Europa League matcher den här säsongen.

Allt beror på

Vad som sedan krävs av Östersunds FK beror ju förstås till hel del på hur Athletic Bilbaos match mot Zorya utvecklas. Förlorar Athletic Bilbao eller spelar oavgjort är det inget snack. Då kan Östersunds FK förlora med 100-0 utan att det påverkar tabellplaceringen för dem. Men vinner Athletic Bilbao blir det en helt annan sak, då kan målskillnaden bli viktig.

Inledande defensiv taktik

Vinner Bilbao med bara några mål så räcker det med oavgjort av Östersund för att vinna gruppen. Blir det däremot en urladdning med en liten målkavalkad av Athletic Bilbao blir det genast mer bekymmersamt för Östersund som då måste vinna mot Hertha Berlin för att behålla förstaplatsen. Men från början av matchen är jag övertygad om att Östersunds speltaktik går ut på att hålla siffrorna nere så mycket som möjligt och spela på oavgjort eller i bästa fall kontra in ett ledningsmål. Men allteftersom hur det andra mötet gestaltar sig så kanske Östersunds FK får tänka om under matchens gång.

Match: Hertha Berlin – Östersunds FK
Matchstart: 21:05
Speltips: Totalt under 2,5 mål i matchen
Odds: 1,75 (oddset är korrekt vid tidpunkten för publicerandet 2017-12-07 kl. 09:52 men kan komma att ändras).
Spelbolag: betsson
TV-kanal
: Kanal 9

Gruppetta, Atalanta eller Lyon?

Grupp E: Atalanta och Lyon är båda redan klara för avancemang i gruppen och står båda på samma 11 poäng inför kvällens avgörande. Men frågan här är vilket av lagen som kommer sluta som gruppetta?

Ikväll drabbar dessa båda lag samman med varandra för att göra upp om gruppsegern i en grupp där de två övriga lagen Apollon och Everton endast spelar om de nedre tabellplaceringarna samt om äran i sitt möte.

Fördel Atalanta

Senast Atalanta och Lyon möttes den 28 september i Frankrike blev det oavgjort 1-1 mellan dem. Nu inför returen har Atalanta ett litet grepp om förstaplatsen då de både har 1 mål bättre i målskillnad samt idag spelar inför hemmafansen på Mapei Stadium – Città del Tricolore. Vinner Atalanta eller om det blir oavgjort ikväll så går Atalanta vidare. Lyon måste satsa framåt för att vinna matchen med andra ord.

Atalanta är obesegrade i sina senaste 5 matcher och Lyon är obesegrade i sina senaste 6 matcher. Atalanta har gjort minst ett mål i de senaste 5 matcher man spelat och Lyon i deras senaste 18 matcher. Så mycket talar för en härlig tillställning med mål från båda lagen, precis som i första mötet dem emellan.

Match: Atalanta – Lyon
Matchstart: 19:00
Speltips: Båda lagen gör mål
Odds: 1,57 (oddset är korrekt vid tidpunkten för publicerandet 2017-12-07 kl. 09:52 men kan komma att ändras).
Spelbolag: bet365

Europa League Fotboll 7/12

19:00 Apollon – Everton
19:00 Atalanta – Lyon
19:00 Austria Wien – AEK
19:00 Basaksehir – Braga
19:00 Dynamo Kiev – Partizan
19:00 FC Köpenhamn – Sheriff Tiraspol
19:00 Hoffenheim – Ludogorets
19:00 Rijeka – AC Milan
19:00 Slavia Prague – FC Astana
19:00 Villarreal – M. Tel Aviv
19:00 Young Boys – Skenderbeu
19:00 Zlin – Lokomotiv Moskva
21:05 Arsenal – BATE
21:05 Crvena zvezda – FC Köln
21:05 FCSB – Lugano
21:05 Guimaraes – Konyaspor
21:05 H. Beer Sheva – Plzen
21:05 Hertha Berlin – Östersunds FK
21:05 Marseille – Salzburg
21:05 Real Sociedad – Zenit Petersburg
21:05 Vardar – Rosenborg
21:05 Vitesse – Nice
21:05 Waregem – Lazio
21:05 Zorya – Athletic Bilbao