Torsdag 30 maj 2019 är en stor finaldag inom sportens värld med först fotbollsfinal i Svenska Cupen BK Häcken – AFC Eskilstuna kl. 15:00. Sedan beger vi oss till den femte och helt avgörande handbollsfinalmatchen Alingsås – Sävehof i Handbollsligan kl. 18:10. Inatt spelas den första basketrundan i NBA finalen mellan Jonas Jerebko’s Golden State Warriors och Toronto Raptors kl. 03:00.

 Finalmatcher fotboll, handboll, basket

Fotboll: Svenska Cupen Final
15:00 BK Häcken – AFC Eskilstuna
TV-kanal: TV12
Live stream: C More

Handboll: Handbollsligan Final
18:10 Alingsås – Sävehof
TV-kanal: TV12
Live stream: C More

Basket: NBA Final
Inatt: 03:00 Toronto Raptors – Golden State Warriors
TV-kanal: Sportkanalen
Live stream: Unibet TV och Bet365

Speltips inför finalen i Svenska Cupen

Otippade finallag i BK Häcken och AFC Eskilstuna gör i eftermiddag upp om pokalen i Svenska Cupen 2019. Men det är absolut inte orättvist på något sätt.

I kvartsfinalspelet vann Häcken klart över derbykonkurrenten GAIS med 4-1 efter att ha lett matchen med 4-0. Då fick AFC Eskilstuna en betydligt tuffare kvartsfinal på egen hemmaplan mot Halmstad där det stod 1-1 vid full tid och förlängningsspel tog vid. Segermålet 2-1 sköts in först i den 118:e matchminuten genom försvararen Gustav Jarl.

Favoritlagen föll i semifinalerna

Semifinalerna innehåll två stora favoritlag till att ta sig till finalen i Svenska Cupen men det blev precis tvärtom. Djurgården hade den ypperliga möjligheten att inför den egna hemmapubliken på Tele2 Arena i Stockholm vinna över Häcken. Men Häcken stretade emot väldigt bra och kvitterade Djurgårdens ledning i matchen två gånger om. 2-2 efter 90 minuter betydde förlängning och väl där beseglades Djurgårdens öde i och med att Häcken mittfältaren Mervan Celik gjorde det avgörande segermålet.

Största semifinalrysaren

AFC Eskilstuna hade en minst lika svår semifinal mot AIK att ta sig an och vilken gastkramande semifinalrysare vi fick se! Många trodde stenhårt på AIK i finalen när Panajotis Dimitriadis gjorde 1-0 för sitt AIK hemma på Friends Arena i den 55:e spelminuten. Kallduschen för hemmafansen kom i den 82:a matchminuten när AIK stod för ett självmål. Den efterföljande förlängningen slutade resultatlös och straffar var ett faktum för att avgöra semifinalen. Bägge lagen missade två straffar var i de inledande fem straffarna vardera. Sedan åtföljdes lagen med straffmål fram till den åttonde straffrundan där Heradi Rashidi missade AIK’s totalt tredje missade straff under straffläggningen och AFC Eskilstuna blev därmed finalklart.

Vinnartipset i finalen

Senaste tidens matcher visar på helt olika formtoppningar. Häcken som ligger femma i Allsvenskan förlorade visserligen mot IFK Göteborg med uddamålet i senaste omgången men hade dessförinnan fyra vinster och en oavgjord i det allsvenska spelet. AFC Eskilstuna är jumbolag i Allsvenskan och har bara skrapat ihop totalt sex poäng av trettiotre möjliga under de första elva omgångarna. Enda allsvenska vinsten hittills kom i allra första matchen för säsongen. Därefter har det blivit mestadels förluster uppblandat med en och annan oavgjord match.

Häcken får vårt vinnartips och vi tror till och med att de vinner med minst två måls marginal (asian handicap Häcken -1.5) till oddset 1.95 @ Bet365 >>.

Oddset är korrekt vid tidpunkten för publicerandet 2019-05-30 kl. 10:06 men kan komma att ändras.