Merparten av den europeiska fotbollssäsongen avslutas med Champions League finalen som 2019 spelas lördag 1/6 mellan de båda engelska klubbarna Tottenham och Liverpool. Avspark sker klockan 21:00!

Jisses vad England dominerar fotbollen i Europa det här året, i alla fall på klubbnivå. Tidigare i veckan vann Chelsea Europa League finalen över Arsenal och idag står åter två engelska lag mot varandra när Champions League finalen ska avgöras. Liverpool är tydlig favorit att vinna över Tottenham enligt spelbolagen. Detta har förstås att göra med att Liverpool var sjukt nära att snuva Manchester City på Premier League titeln i år men fick ge sig med endast en ynka poäng mindre. Ner till trean Chelsea hade Liverpool hela 25 poäng till godo. Tottenham slutade fyra i Premier League. Men nu till vårt speltips inför lördagskvällens finalmatch i Champions League, Tottenham – Liverpool.

Inför Tottenham – Liverpool 1/6

Både Tottenham och Liverpool har imponerat stort under slutspelet i Champions League. Två matcher mot varandra, tur och retur, gäller alltid i Champions League slutspelet fram till finalen där man gör upp om titeln i en enda avgörande match.

Vilken makalös slutspelsresa

Tottenham har under sin slutspelsresa slagit ut Dortmund med totala målskillnaden 4-0, Manchester City 4-4 (fler mål gjorda på bortaplan) och Ajax 3-3 (samma som mot City). Matcherna mot Manchester City och Ajax var rena nervpersar till matcher.

Tottenham – Manchester City

Mot Manchester City i kvartsfinalen hade Tottenham 1-0 att gå på från första mötet som spelades på hemmaplan. Returen i Manchester var grymt spännande matchen igenom. City tog ledningen direkt i den fjärde matchminuten genom Raheem Sterling. Kontringen från Tottenham var dock blixtsnabb, och det två gånger om. Heung-Min Son gjorde både 1-1 och 1-2 bara tre och sex minuter senare. Bara en minut senare efter detta stänkte City’s Bernardo Silva in 2-2. Det kanske var de sjukaste första 11 minuter jag upplevt i en Champions League match någonsin! Senare i matchen tog Manchester City ledningen med 3-2 och även utökade den till 4-2. I det läget var Manchester City klart för vidareavancemang. Men Tottenham fick sista ordet när den 34-årige spanjoren Fernando Llorente reducerade till 4-3 för Tottenham vilket stod sig matchtiden ut och som räckte för att Tottenham blev semifinalklart.

Tottenham – Ajax

I semifinalen fick Tottenham möta Ajax som överraskat alla fotbollsexperter å det grövsta i och med att de först skickade ut Real Madrid ur Champions League i åttondelsfinalen genom att bland annat vinna med spektakulära 1-4 i Madrid på självaste Santiago Bernabéu stadion. Som om inte det räckte så tog man nästa stora skalp i kvartsfinalen då Juventus med Cristiano Ronaldo fick respass ur turneringen. Och även i semifinalen mot Tottenham började allt ruggigt bra då man tvålade dit Tottenham med 0-1 på Tottenhams egen hemmaarena i London inför dryga 60 000 åskådare. Tottenhams revansch kom dock i returen efter en bragdvändning som nog många Tottenham fans kommer minnas mycket länge. Ajax hade ju 0-1 vinsten att gå på från bortamötet och dominerade första halvlek hemma på Johan Cruijff Arena i Amsterdam. När domaren blåste av för halvtidsvila ledde Ajax med 2-0 i matchen och totalt 3-0. Vad som krävdes nu av Tottenham var att de under andra halvlek var tvungna att göra 3 mål på Ajax och samtidigt inte släppa in något. I sanningens namn kändes det som en hopplös uppgift med tanke på att Tottenham inte gjort ett enda mål på tre halvlekar mot Ajax tidigare. Och detta skulle nu göras på bortaplan inför fanatiska bortafans. Men en viss herr Lucas från Brasilien gjorde sin livs bästa halvlek och satte 3 osannolika mål för Tottenham i andra halvlek. Sista målet kom i de allra sista självande sekunderna av matchen när matchklockan stod på 90+6 minuter. Tottenham var i Champions League final!

Sanslöst makalöst

Liverpool ville inte vara sämre än Tottenham på att skapa rubriker göra en hel fotbollsvärld häpna. Bayern München 3-1, FC Porto 6-1 och FC Barcelona 4-3 blev resultaten från åttondel, kvartsfinal och semifinal totalt sett. Här kan vi dels lyfta fram Liverpools starka insats från åttondelsfinalen mot Bayern och sedan den minnesvärda returmatchen mot Barca.

Liverpool – Bayern München

Liverpool inledde Champions League slutspelet med att spela 0-0 hemma mot Bayern München. Inför returen i München kändes därför kvartsfinalspel för Liverpool långt borta. En heroisk insats från Liverpools sida vände däremot alla favoritodds inför returmatchen på ända. Liverpool spelade som i trans och vann med 1-3 på bortaplan efter bland annat två mål av Sadio Mané. Det tyska storlaget var bara en i mängden av fotbollsklubbar som skulle få känna på de engelska lagens kämpa-och-aldrig-ge-upp fotboll denna säsong.

Liverpool – Barcelona

FC Porto hade besegrats av Liverpool i kvarten relativt komfortabelt men nu i semifinalen kom det på förhand kanske största hindret i form av ett motståndarlag vid namn FC Barcelona. Världens bästa målskytt denna säsong Lionel Messi var dessutom i högform! Och vilket antiklimax det blev för Liverpool när man i första mötet gästade Barca på Camp Nou inför 98 299 åskådare. Barcelona vann med 3-0 på ett nästan retfullt enkelt sätt med två Messi mål och ett mål från kedjekompisen Suarez. Hur skulle man kunna vända på det här var frågan som ställdes i de flesta engelska tabloider. Särskilt som Liverpools överlägset bästa spelare Mohamed Salah tillsammans med deras näst bäst presterande spelare Firmino var borta från spel båda två i returmötet. Men en bragd som av många till och med anses överträffa Tottenhams vändning mot Ajax skulle bli ett faktum. Divock Origi och Georginio Wijnaldum frälste Liverpool med två mål var i en smått sagolik match mot Barcelona som istället inte lyckades med någonting. Scenförändringen var total och Liverpool gjorde sig förtjänta av att få spela Champions League final idag.

Finaltipset på Champions League finalen

Vi har två målgörliga lag i årets Champions League final som bägge tagit sig hit på bragdartade sätt. För oss råder ingen tvekan om att det kommer bjudas på ett flertal mål då varken Tottenhams tränare Mauricio Pochettino eller Liverpools tränare Jürgen Klopp har ett defensivt förhållningssätt som spelstil. Alla de största fotbollsstjärnorna som bland annat Harry Kane (Tottenham) och Mohamed Salah (Liverpool) är dessutom tillgängliga för spel.

Speltipset inför CL-finalen: Vi tror Liverpool tar revansch för sin missade Premier League titel och plåstrar om såren med Champions League guld. Liverpool vinner över Tottenham till bästa oddset 1.91 @ Betfair >>.

Spela på CL-finalen med extra bonus

Se till att vara smart genom att spela med extra bonuspengar. Gratis registrering gäller hos alla spelbolagen!

Allsvenskan & Superettan 1/6

Varför inte ladda upp inför Champions League finalen Tottenham – Liverpool med fotboll från Allsvenskan och Superettan?

Allsvenskan Lördag 1 Juni

16:00 IFK Göteborg – Örebro
16:00 Sirius – Djurgården
18:00 Falkenberg – Kalmar
18:00 Östersund – Sundsvall

Superettan Lördag 1 Juni

16:00 Degerfors – IK Frej
16:00 Halmstad – Västerås SK
16:00 Mjällby – Jönköping
16:00 Norrby – Dalkurd