Den 18 april 2021 släpptes bomben om nya Super League. En ny superliga håller på att startas upp och allt känns bara konstigt. Vad spelar det för roll då vilket placering lagen hamnar på i årets upplaga av Premier League, Serie-A eller La-Liga? Om ”Big six” lagen i Premier League ändå kommer hoppa av Champions League, eller snarare kastas ur om de startar en egen liga. Då spelar i princip placeringarna ingen roll. Ja det var minst sagt tråkiga och konstiga uppgifter man vaknade upp till Söndagen den 18 april.

Champions League har handlat om de bästa lagen och man har sett upp till turneringen enda sen man var liten. Startas en ny superliga så kommer Champions League tappa i dignitet och även de största ligorna i Europa, dvs Spanien, Italien och England.

Fotbollen blir sig inte lik igen

Det kommer aldrig bli som förr igen och en stor förlust för fansen. Så känns det nu. Vi vill ha det som det alltid har varit där alla lag har chansen att nå Champions League. Visst förutsättningarna är olika även idag då vissa klubbar har större ekonomiska muskler än andra. Men se på t. ex Leicester som tagit sig till Champions League och slagit sig in bland topp 4 och har alltså chansen nu igen efter en fantastisk säsong.

Så visst går det även om du inte tillhör de 6 stora klubbarna i England att nå Champions League ändå. Det är ju det som vi på Svenskt Spel diskuterar hela säsongen och även oss fans emellan om vi har chansen på Champions League eller inte. Så fort vi inser att vi inte kan ha en chans på titeln ja då är det CL platserna vi fokuserar på. Har vi inte chans på CL ja då är det Europa platserna och därefter undvika nedflyttning. En ny superliga skulle innebära att allt handlar om titeln eller att åka ur högsta ligan!?

Super League startar hösten 2021?

Om Super League startas hösten 2021 så kommer Uefa ta till krafttag och även de inhemska förbunden. Lagen som går in i Super League kommer kastas ut ur de egna ligorna. Ska vi då ha ett Premier League utan Manchester City, Liverpool, Manchester United, Arsenal, Chelsea och Tottenham? Det kommer ta udden av Premier League och likaså döden för vad ligan har stått för de senaste 50 – 60 åren.. Lagen som ämnar att bryta sig loss vill spela i de inhemska ligorna också men frågan är om förbunden går med på detta. Nya Super League skulle kunna innebära slutet för Premier League, La-Liga och Serie-A. Men det skulle också kunna ta udden av fotbolls EM och VM.

Superligan döden för EM och VM

Ska spelarna som tvingas delta i Super League av sina klubbar där de har kontrakt gå miste om ett fotbolls VM eller EM? Vilka spelare kommer då välja att spela i Super League om de får chansen och vilka kommer tacka nej även om pengarna är stora. Och ett världsmästerskap blir sig inte likt om de allra bästa inte är med! VM och Champions League är vad många barn drömmer om idag som växer upp med sin fotboll. Om Super League startas så blir alla stora mästerskap väldigt otydliga. Det blir lite som ett Hockey VM där de allra bästa inte är med. För att inte tala om kvalen för landslagen där emellan mästerskapen. Det kommer kännas tröstlöst att se på ett landslag där vi inte får ha med de största stjärnorna för att de ”ägs” av klubbar som startat en egen superliga.

Varför väljer man att starta en ny superliga?

Den enda anledningen är att det finns ekonomiska fördelar för storlagen. Man pratar om att man vill höja kvaliteten inom fotbollen och refererar då till att stora matcher kommer spelas hela tiden. Men i den värld som vi lever i idag med allt starkare ekonomiska ägare i våra toppklubbar så kan man inte blunda för att allt handlar om en ekonomisk aspekt.

Storklubbarna vill inte betala stora summor till FIFA och Uefa. Man vill ta del av kakan själv. Det talas om astronomiskt stora belopp i superligan i form av prispengar mm. Det går bland annat rykten om att en av Amerikas storbanker J P Morgan är en finansiär av superligan. Det ryktas om att klubbarna ska få 3,5 miljarder per säsong för att delta. Detta ska gälla de 15 lag som har en fast plats i ligan. Om allt går i lås och Super League startas så kommer man skriva avtal om att ligan ska gälla i 23 år från den dagen avtal tecknas.

Hur ska Super League spelas?

Man vill att ligan ska bestå av totalt 20 av de bästa lagen i Europa. Man vill dela in dessa lag i två grupper på 10 lag vardera där man möter varandra hemma och borta. De fyra bästa lagen i varje grupp tar sig till kvartsfinal. Därefter blir det dubbelmöten precis som i dagens Champions League innan man gör upp om det i semifinal och final.

Vilka lag har tackat ja till Super League?

Det är de största ligorna La Liga, Serie-A och Premier League som hittills har fått med lag. Paris S:t Germain och Bayern München är två av de stora lagen som tackat nej. Hittills har följande storlag brutit sig loss och tackat ja för att spela i Super League.

AC Milan
Arsenal FC
Atlético Madrid
Chelsea FC
FC Barcelona
Inter
Juventus
Liverpool FC
Manchester City
Manchester United
Real Madrid
Tottenham Hotspur

Många fans går idag den 19/4 2021 ut och visar sitt missnöje mot sina klubbar och många tidigare legender, spelare som tränare fördömer den nya superligan.

Vem ska döma i Super League?

Ja vem som ska döma i Super League är en relevant fråga att ställa sig. Uefa lär garanterat förbjuda sina domare som dömer i Champions League idag att döma i nya superligan. De som dömer Champions League idag är toppdomare inom respektive land och liga. Länderna skickar sina bästa domare till Champions League. Hur har Super League tänkt sig att lösa detta? Ska de bästa domarna lockas över med höga ersättningar per dömd match? De som dömer i Super League kan garanterat räkna med att de inte kommer få döma i de inhemska ligorna om så sker.

Kan klubbarna backa ur nu?

Ja man undrar vart detta med Super League ska ta vägen. Som fotbollsfanatiker och supporter till en av klubbarna som tackat ja till att vara med i ligan så står jag inte bakom beslutet. Det känns så oerhört tråkigt att det kan bli såhär och på något vis önskar man bara att det är någon form av förhandlingstaktik. En taktik där klubbarna förhandlar till sig bättre villkor och sen återgår allt till det normala. Men oavsett om det händer så kommer det ta lång tid att få tillbaka förtroendet. Något som Erik Niva diskuterar om i sitt inlägg om Super League. Vi kan bara hålla med i det som Erik lyfter fram att själen blir förlorad och klubben som styrt hans känslor kommer försvinna i samband med att Super League blir verklighet.

Vad händer nu?

Efter bara 2 dagar och sen vi påbörjade denna artikel så har det varit massiva protester från spelare, ledare och managers. Profiler som Klopp och Guardiola har inte stöttat nya superligan. När Chelsea mötte Brighton igår så hade flera 1000 fans samlats utanför Stamford Bridge och protesterat. Detta gjorde att Chelseas spelarbuss inte kunde ansluta till arenan i tid. Chelseas Petr Cech fick gå ut och medla med fansen för att spelarbussen skulle kunna ansluta till arenan. Kort därefter meddelade Chelsea att man vill dra sig ur Super League.

Kaos under kvällen rådde där flera andra klubbar hakade på. Manchester City var nästa storklubb att meddela att man vill dra sig ur ligan. Manchester Uniteds VD Ed Woodward avgår efter kaoset och det är nog inte det sista som vi får uppleva i efterdyningarna av detta. Mourinho fick tidigare sparken av Tottenham och enligt han själv så ska det ha berott på Tottenhams ställningstagande till Super League. Men det kan också vara något att skylla på för hans egen del då resultaten inte gått portugisens väg.

Andra artiklar om Super League

2020-04-21 Florention Peréz bemöter kritiken

2021-04-19 Klopp – förstår att folk inte är glada

2021-04-19 Boris Johnsson går till attack mot klubbarna

2021-04-19 Uefa – Spelarna förbjuds att spela i landslaget

2021-04-19 Patrik Brenning – Fansen har hjälpt till att gräva graven

2021-04-18 Karl-Erik Nilsson – Omoraliskt

2021-04-18 Gary Neville rasar mot ligan

Super League

De engelska ”big six” har tackat ja till att gå med i Super League

Vad tycker ni om Super League ifall det blir till verklighet? Kommentera gärna för och nackdelar! Vi själva anser att beslutet ett tråkigt och att det raderar ut vår fotbollshistoria. Superligan är döden för fotbollseuropa!