Sverige möter Estland i EM-kvalet lördag 9 september 2023 i den femte kvalomgången. Och det är sannerligen en viktig måstematch för svenskarna. Förlust och Sveriges fotbollslandslag kan med stor sannolikhet hälsa hem och vi kan därmed glömma ännu en mästerskapssommar med svenskt deltagande.

Speltips Estland – Sverige 9/9

Blågult siktar såklart på att öka sin chans att kvalificera sig till Euro 2024 den här helgen när Sverige återupptar sitt kvalspel i Estland på lördag. På tredje plats i Grupp F efter två förluster på tre matcher, är svenskarna endast två poäng före sina värdar när de går in i en dubbelmöteshelg som också inkluderar en avgörande match mot Österrike.

Trots att Sverige imponerande i sitt möte med Azerbajdzjan med en 5-0 seger i mars, har Sveriges väg till nästa års Europamästerskap inte gått smidigt alls hittills. Efter att ha missat VM i Qatar 2022 drabbades Blågult av en smärtsam hemmaförlust mot Belgien i början av EM-kvalet, och juni månads 2-0 förlust mot Grupp F-ledarna Österrike satte dem ännu mer på efterkälken.

Nu, tre månader senare, kommer Janne Anderssons lag att försöka starta om och göra allt för att komma ikapp en fyra poängs lucka till tvåan Belgien, då det endast är de två bästa lagen som till slut är garanterade en biljett till Tyskland. Trycket ökar naturligtvis på Janne, då vi riskerar att missa Europas främsta internationella fotbollsturnering för första gången sedan EM 1996.

En andra chans att kvalificera sig via playoff stängdes dessutom av en dålig prestation i det senaste UEFA Nations League framträdandet. Som en tydlig nedgång i formen för kvartsfinalisterna från VM 2018, degraderades Sverige till tredje ligan efter att bara ha samlat fyra poäng på sex matcher i sin Nations League B.

Nu krävs en närmast mirakulös räddningsinsats för att ta oss ur EM-kvalproblemen, och inför nästa veckas potentiellt avgörande match mot Österrike i Stockholm är vi tvungna att ta med oss maximalt antal poäng från Estland.

Estland blandar sina prestationer men orkar inte på slutet

Med endast en poäng från sina två första matcher i Grupp F var det ganska osannolikt att Estland skulle öka sin poängskörd senast när de mötte Belgien. De rödvita lämnade Tallinn med tre mål och tre poäng, vilket lämnade Thomas Haberlis män näst sist i gruppen, endast undvikande sistaplatsen tack vare en bättre målskillnad än det andra outsiders-landet Azerbajdzjan.

Det kunde ha varit så annorlunda, då Estland verkade vara på väg mot en berömd seger i Linz under första matchomgången, men Österrike gjorde två sena mål och snappade åt sig segern. Esterna ledde också mot Azerbajdzjan fram till den 62:a minuten men slutade sedermera oavgjort 1-1.

Det finns ändå tecken på framsteg för den lilla baltiska nationen, som trots allt bara har förlorat tre av sina senaste 12 matcher i tävlingssammanhang och samlat på sig fem segrar under den tiden.

Dessa sällsynta framgångar kom mot lag som Malta och San Marino, men att hålla ett svenskt lag stången i 90 minuter kommer att vara en betydligt tuffare uppgift.

Vi tror på en målsnål tillställning med under 2,5 mål totalt i matchen till odds 2.0 @ Unibet.

Helgens favoritbonusar