Idag sätter Tour de Ski 2012/2013 igång och det ska bli himla intressant att se vad Marcus Hellner kan göra. Tour de Ski har kommit att bli det mest spännande inom längdskidåkning näst efter VM och OS. Nu kanske en del undrar varför jag inte nämner Vasaloppet men det har jag just gjort nu. 😉

Vad som gör Tour de Ski så spännande är att alla världsstjärnor satsar hårt på denna tävling så det ligger mycket prestige med här och dessutom så är det en tävlingsform som spänner över flera dagar med många varierande skidtävlingar där tillslut en mästare ska koras. De senaste åren har dominerats av Justyna Kowalczyk från Polen på damsidan och Dario Cologna från Schweiz som båda vunnit två år i rad.  

Marcus Hellner kom förra året på en hedrande andra plats före Petter Northug på tredje plats. För oss svenskar var det helt enkelt skitkul att se Hellner som startade långt efter Northug i den sista etappen åka ikapp och förbi i den stentuffa avslutningen med ”Final Climb” i Val di Fiemme i Italien. ”Final Climb” går uppför en brant slalombacke och är enligt skidåkarna själva det tuffaste momentet inom hela Världscupen. Petter Northug som vunnit det mesta har aldrig vunnit Tour de Ski så bara där finns ett spänningsmoment om han ska vinna denna tävling under sin skidkarriär också.

Tour de Ski 2012/2013 startar idag 29 december kl. 13.00 med 2,5 km, damer, fristil och lite senare herrar, 3,75 km fristil. Allt sänds i SVT1.

Om man vill spela på en vinnare i årets Tour de Ski 2012/2013 så kan du göra det via Unibet här.

Se vinnarodds:

Längdskidåkning

Tour de Ski Herrar

Längdskidåkning

Tour de Ski Damer

 

Vem tror du vinner Tour de Ski 2012/2013?
Här ett klipp från förra årets Tour de Ski med Marcus Hellner:

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=Sw5x4pVU_P0[/tube]