För andra året i rad får vi se småkronorna i en final i Junior-VM i ishockey när Sverige möter USA  idag kl. 14.00 söndag 5 januari 2013.

USA - Sweden

Final Junior-VM Sverige – USA

Förra året tog våra svenska junior kronor ett historiskt och bragdartat guld i Ishockey-VM för juniorer. Nu är man i final igen efter att först ha gått vidare direkt till semifinal efter vinst mot Finland i sista gruppspelsmatchen och sedan slog man Ryssland i semifinalen i en riktig rysare . Matchen gick till förlängning och straffar där man tillslut kunde avgöra och därmed gå vidare till dagens final!

Mycket om Sveriges framfart under årets Junior VM turnering har vi kunnat följa både i tidningar, på TV och på nätet, men vad säger man på den amerikanska officiella hockeysajten usahockey.com?

Jo bland annat det här (min översättning):

Team USA och Sverige träffas för att göra upp om guldmedaljen under lördagen. Efter en spännande 5-1 seger över rivalen Kanada i semifinalen, sätter US National Junior Team siktet på det sista hindret i form av Sveriges som Team USA kommer att möta under lördagen för IIHF World Junior Championship guld spel i Ufa, Ryssland.

Matchen kommer att vara första gången någonsin som Team USA och Sverige möter varandra i en final för guld i turneringens historia. Lagen möttes inför turneringen, men den matchen verkar vara en livstid sedan för spelarna och Riley Barber sade att varje lag förbättras och skiljer sig från när de senast möttes. ”Den matchen betyder verkligen ingenting”, sade han. ”De har spelat bra så här långt och det har vi också så vi ska bara fortsätta arbeta hårt i matchen mot Sverige.”

Vad som har framkommit mellan 3-2 övertids vinsten för USA då den 20 december till idag är en komplex blandning av segrar, nederlag och lagsammanhållning för varje lag. Nyckeln för Team USA säger huvudtränaren Phil Housley är, att de har fortsatt stadigt förbättrats och verkar ha en topp i rätta ögonblicken.

”Jag tror att i varje match har vi blivit bättre”, sade han. ”Vår målproduktion har varit stor. Vi får många poäng från våra anfallare.”

Lagen matchas upp bra i många områden. I målproduktionen framåt har amerikanerna förlitat sig på målvaktsspelet längst bak av John Gibson, som leder turneringen i räddningsprocent (95,43%) och med 338 spelade minuter. Sverige kommer till motvapen med två målvakter som har delad matchtid, men det var Niklas Lundström som spelade i semifinalen mot Ryssland. Han har i genomsnitt 94,59 procents räddningar, som slås endast av Gibson.

Sveriges bästa poänggörare är Emil Molin (2-4-6) och Sebastian Collberg (4-2-6). Filip Forsberg är ett hot också med hans fem poäng samtidigt som han leder lagets antal skott med 28 skott i turneringen. Han är en dynamisk playmaker och kommer att vara en sevärd spelare att titta på under lördagens final.

Sverige gruppsegrare

Sverige sopade hem sin grupp med segrar över Lettland, Tjeckien, Schweiz och Finland och sade bye bye till kvartsfinalen vidare till semifinal där de besegrade värdlandet Ryssland i en straffläggning för att nå titelmatchen. Detta team har många spelare som har mött USA i IIHF World Under-18 Championship i final spel de senaste två åren, både vanns av Team USA.

Seth Jones, som var lagkapten i förra årets under-18 landslag såg till att han och hans lagkamrater kammade hem guldet vilket inkluderade en 7-0 vinst över Sverige i finalen då. Seth och hans lagkamrater är bekanta med spelarna i Sverige de kommer att möta på lördag. ”De är ett bra team och vi förväntar oss det mesta av dem”, sade han. ”Det här kommer att bli min tredje final mot Sverige.”

Dagens amerikanske målvakt John Gibson var även den målvakten då i det vinnande amerikanska laget. I det amerikanska laget ingick då också nuvarande US National Junior Team medlemmarna Tyler Biggs, Seth Jones, JT Miller, Jake McCabe, Rocco Grimaldi, Blake Pietilä och Cole Bardreau.

Efter tre första lugna matcher i årets turneringen, har i USA framförallt John Gaudreau exploderat med 7 mål under de senaste tre matcherna, inklusive ett hat trick mot Tjeckien i kvartsfinalen. ”Det har varit en bra tid för teamet att komma samman”, sade han. ”I morse var Housley precis efter oss och talade om för oss att vi har en match kvar att spela och vi ska vara fokuserade på den”

Gaudreau leder poängligan i  laget med nio poäng följt av lagkamraterna Jacob Trouba och Alex Galchenyuk med åtta poäng och Seth Jones med sju. Amerikanernas spridda poäng runt om i laget vittnar om ett stabilt grundspel som utgörs  av en balanserad attack som även har resulterat i två assist för Gibson.

Efter att ha besegrat sin största rival Kanada, fortsatte Team USA under natten att fira och njuta av segern, men på fredags morgonen satte Housley hans team i fokus på deras slutliga motståndare Sverige. ”Vi kan inte leva på den vinsten nu”, säger backen Mike Reilly. ”Med den matchen klar, är vi inte bekymrade över dem längre, vi är bekymrade över Sverige nu.”

Höjdpunkter Junior-VM finalen 2012

Här är höjdpunkterna från Sveriges guldvinst över Ryssland i förra årets Junior-VM:
[tube]https://www.youtube.com/watch?v=kwVjfWnxzjc[/tube]