Vinst för Sverige och Lotta Schelin?

Ikväll är det premiär för Dam-EM 2013 och Sverige ska spela sin första match och motståndet heter Danmark. Tillsammans med matcherna Norge – Island och Italien – Finland utgör de basen i detta speltips.

Efter att ha mixtrat och mörkat en hel del verkar det nu som om Pia Sundhages svenska startelva är så gott som spikad för allmänheten. Det är väl endast den stora frågan om Josefin Öqvist får stå till sidan för debutanten Olivia Schough eller inte, som fortfarande gäckar lite. I övrigt känns det alltjämt stabilt kring laget och den svenska moralen ser ut att vara på topp. Personligen tror jag på en stressfylld matchöppning fylld med misstag, innan den enorma pressen som ett fullsatt Gamla Ullevi erbjuder, delvis har ramlat av från de svenska spelarnas axlar. Dock är det min känsla av att hemmapubliken och de stora förväntningarna kommer att ligga till last för många av spelarna och indirekt skapa problem i offensiven. Det är inte lätt att vara kreativ när mycket hänger på spel och en bollförlust kan kosta oerhört mycket. Även om inte Danmark lider av pressen av att vara värdnation är en öppningsmatch alltid en psykologisk prövning av rang och jag förväntar mig i stort sett samma problematik för dem i sitt anfallsspel.

Den match som spelas parallellt med Sverige – Dannmark är den mellan Italien och Finland. Här ligger fokus på bortalagets spel och framför allt sin målproduktion som har varit under all kritik de senaste matcherna. Totalt har det endast blivit två mål på de fem senaste och i mina ögon tyder inget på att detta ska förbättras vidare markant idag. Italien har visserligen inte rykte om sig att vara lika defensivt skickligt som exempelvis Sverige, men man är mycket bättre på att behålla bollen i laget och det är defensiv styrka om något.

När det gäller matchen mellan Norge och Island har jag mer tillförsikt i lagens anfallsspel. Det norska laget har genomfört tre helt godkända insatser innan EM. Det blev dock inga segrar men man var nära och motståndet var bra. Bortsett från 0-1 förlusten mot storfavoriterna i turneringen Frankrike har man gjort mål i fyra av fem matcher och då har man mött starka nationer som Sverige och Ryssland. Island har varit lite mer otursamma när det gäller poängskörd inför turneringen. Anfallsspelet har sett lite svagt ut och även om man har gjort några hyfsade resultat mot Norge tidigare känns det som om den här uppgiften, med de här förväntningarna blir för svår.

Sverige – Danmark, antal mål i matchen, -3,5 (odds 1,40 – insats 5/10) Premiärnerver och två jämnbördiga lag bör borga för en mer tillknäppt match.

Italien – Finland, antal mål för bortalaget, -1,5 (odds 1,30 – insats 7/10) Finlands bistra historik talar sitt tydliga språk, två mål på de fem senaste matcherna.

Norge – Island, hemmalaget vinner matchen (odds 1,60 – insats 6/10) Norge har sett vassa ut i upptakten och har stått för flera fina prestationer. Bör klara av ett svagare Island, trots att mästerskapsnerv!


Samtliga odds är hämtade från Bet365.com. Spelstopp för den tidigaste matchen (Italien – Finland) är 10/7 kl.18.00.

Vad tror ni? Klarar exempelvis Sverige att axla förväntningarna och vinna över Dannmark?

//Sebastian (@Bettingexperten på Twitter)