Det blev till slut Frankrike som tog sig vidare till final och som nu ska möta Portugal. Tyskland fick se sig besegrat efter två relativt slumpartade situationer som också innebar 2-0 till Frankrike.

Anledningen att jag benämner Frankrikes avancemang på det sättet är att jag personligen inte blev övertygad av Frankrikes prestation. Man hade de första 10 minuterna av semifinalen men sedan var det Tyskland som bestämde. Scenariot var inte heller helt oväntat. Frankrike har inte lyckats bra med att rulla runt och skapa målchanser på löpande band. Nej, de har fungerat klart bäst i omställningar och mot lag som också gått för att göra mål.

Den här matchen kan bli en smärre mardröm för Frankrike ur den aspekten. Portugal har visat att man är experter på att försvara sig och ligga rätt i sina positioner. Man har tagit sig an alla matcher i EM-slutspelet på samma sätt och tydligast blev det väl mot Wales då Portugal helt enkelt gav bort initiativet för att istället fokusera på omställningar och inlägg mot de fysiskt starka anfallarna Ronaldo och Nani. Portugal kommer att spela på samma sätt ikväll och man fortsätter därför på en mycket väl inslagen strategi.

Frankrike måste verkligen ställa till med något alldeles extra och kanske behöver man få med sig en tillfällighet som i den senaste matchen mot Tyskland. Ett ledningsmål tidigt i matchen skulle tvinga Portugal att ändra taktik.

Jag tror dock på en målsnål inledning där vi får se prov på Portugals defensiv och Frankrikes kantiga anfallsspel.

Speltips: Oavgjord i halvtid, odds 1,90 @Bet365.com.

//Seb