Manchester United och Ajax möts i årets Europa League final 2017 idag onsdag den 24 maj på Friends Arena i Stockholm, Sverige. En final tyvärr utan Zlatan Ibrahimovic som ådrog sig en allvarlig korsbandsskada för en tid sedan.

Stämningen lär bli god i afton på Friends Arena trots det fruktansvärda bombdådet i Manchester i förrgår. På något sätt kommer det manifesteras på ett utsålt Friends Arena med 48 000 åskådare. Manchester United uppges bland annat spela med svarta sorgband. Ondskan kommer aldrig segra!

Matchstart: Kl. 20:45
TV-kanal: Kanal 9

Prova sport på C More 2 veckor gratis!

Titta på standardutbudet hos C More gratis i 2 veckor utan bindningstid eller uppsägningstid. Massor av sport inklusive fotboll från Allsvenskan och Superettan. Även Trav med V64, V65 och V75. Kolla också in svenska Superserien i Amerikansk Fotboll samt PGA Touren i Golf. Du hittar precis allt vad som ingår i standardutbudet hos C More.

Ajax – Manchester United

I afton ska Europa League avgöras. I potten står en mästartitel och ett direktavancemang till Champions League nästa säsong. Ajax kom två i den holländska ligan som ger dem en biljett till CL-kvalspelet kommande säsong. Men de vill nog väldigt gärna vinna ikväll och därmed vara säkra på en biljett in i turneringen med en gång. För Manchester United’s del så står ännu mer på spel. Efter att ha slutat ”bara” sexa i Premier League så nådde de endast en plats i nästa säsongs Europa League igen. Och det är man definitivt inte nöjd med. Fans, spelare tränare och ledarstab hade räknat med så mycket mer efter de stjärnvärvningar man gjorde förra sommaren.

Zlatan Ibrahimovic

Det är så otroligt synd att vi inte får se Zlatan Ibrahimovic spela i Europa League finalen för sitt Manchester United mot Ajax. Och jag är övertygad om att även Ibra själv är oerhört ledsen för att inte få vara med och spela.

En gång i tiden var det ju just Ajax som blev hans första proffsklubb utomlands. Han gick från Malmö FF som ung lovande talang till holländska Ajax. Väl där utvecklades han till en världsspelare på bara några år. Ajax har alltid varit duktiga på att knyta till sig talanger. Detta visar sig inte minst även i dagens trupp som har en väldigt ung snittålder. Ofta har man i årets Europa League ställt upp med en startelva med snittåldern strax över 22 år.

Att matchen spelas i Sverige på Friends Arena utan Zlatan grämer nog inte bara honom. Arrangörerna, den svenska publiken och media hade älskat att få se Zlatan Ibrahimovic spela en sådan här stor final. Det var tidigare under säsongen en dröm för Zlatan att spela Europa League final på vår svenska nationalarena för Manchester United. Särskilt som det nu visade sig att det blev så och mot hans forna klubb Ajax där allt började. Tänk själv att få spela Europa League final i det egna hemlandet med en megastor staty ståendes i anslutning till entrén vid nationalarenan Friends.

Enligt spekulationer och rykten kommer Zlatan dyka upp på Friends ikväll och något annat vore väl nästan konstigt. Vinner Manchester United finalen så är det klart Zlatan ska vara med i firandet. För Ibra har i högsta grad bidragit till att hans Manchester United spelar Europa League final 2017.

Europa League Final 2017 Speltips

Manchester United är stora favoriter att vinna kvällens Europa League final 2017 mot Ajax. Men skadeläget oroar förstås en något bekymrad José Mourinho. Han är väl medveten om Uniteds osäkra spel under säsongen som hela tiden hållit i sig. Och att nu ha en lång skadelista gör inte saken bättre. United har gått vidare från både kvartsfinal och semifinal med blotta förskräckelsen. I kvarten mot Anderlecht spelade man först 1-1 borta. I returen hemma stod det också 1-1 efter full tid och allt fick avgöras med förlängningsspel. I förlängningen blev Marcus Rashford matchvinnare för Man United med sitt 2-1 mål.

Tuff kvart och semi

I den efterföljande semin mot Celta Vigo verkade det först som om det skulle bli en lugnare resa till finalen. I första matchen på bortaplan lyckades United vinna med 0-1 efter ett överlag bättre spel. Då tänkte många, inklusive mig själv, att det hela var så gott som klart. Ännu bättre såg det ut när Fellaini gjorde mål redan i den 17:e minuten i returmatchens inledning. Men det skulle bli en nervpers för alla United fans. När klockan stod på 85 minuter kvitterade Roncaglia till 1-1. Och det blev en mycket stökig avslutning med varsitt rött kort för Bailly i United och Roncaglia i Celta. Mitt i allt stök och bök så höll sånär svenske John Guidetti på att peta in 1-2 för bortalaget. Mål där och det hade blivit Celta Vigo i final istället för Manchester United.

Ajax imponerar

Ajax har ett riktigt lovande lag kan vi konstatera nu när den här Europa League säsongen är väldigt nära sitt slut. Man började med att vinna sin grupp överlägset före lag som Celta Vigo, St. Liege och Panathinaikos. I slutspelet avfärdade man i tur och ordning; Legia, FC Köpenhamn, Schalke och i semifinalen Lyon. Med tanke på vilka bra lag Celta Vigo slagit och hur spelet sett ut ska nog tränare Mourinho och spelarna i Manchester United vara förberedda på en grymt svår finalmatch.

4 tidigare möten

Ajax och Manchester United har bara mött varandra fyra gånger tidigare genom historien. Första gången var 1976 med dubbelmöte i Uefa-cupen. Lagen vann en match var men United drog det längsta stråt då de gick vidare tack vare bättre målskillnad. Nästan exakt samma scenario blev det nästan 40 år senare. I dubbelmötet 2012 i åttondelsfinalen av Europa League slutade det återigen med varsin vinst men med bättre målskillnad till Man United’s favör.

Tidigare matcher:
2012–02–23 Manchester United – Ajax 1–2 (Europa League)
2012–02–16 Ajax – Manchester United 0–2 (Europa League)
1976–09–29 Manchester United – Ajax 2–0 (Uefa-cupen)
1976–09–15 Ajax – Manchester United 1–0 (Uefa-cupen)

Finalfrånvaro

Lagens respektive frånvarolistor inför kvällens final ser helt olika ut gällande antal personer som inte är tillgängliga. På Ajax’s lista med frånvarande spelare hittar vi bara ett namn, Nick Viergever. Dansken Lasse Schöne är möjligen osäker för spel men lär starta om han anses vara tillräckligt frisk. Manchester United får klara sig utan Zlatan Ibrahimovic, Eric Bailly, Marcos Rojo, Luke Shaw och Ashley Young. Jag räknar till 4 backar borta för United tillsammans med deras bäste målgörare Zlatan Ibra Ibrahimovic.

Startelvor

Såhär ställer lagen upp i Europa League finalen 2017.

Ajax: Onana – Veltman, De Ligt, Sánchez, Riedewald – Klaassen, Schöne, Ziyech – Traoré, Dolberg, Younes.

Manchester United: Romero – Valencia, Smalling, Blind, Darmian – Fellaini, Herrera, Pogba, Mata, Mkhitaryan – Rashford.

Tipset

Jag är grymt imponerad av Ajax framfart i Europa League den här säsongen. Men trots många skador i Uniteds lag så tror jag att mästerskapsbucklan följer med till Manchester efter kvällens match. Rutinen hos både tränare och spelare fäler avgörandet i en så pass viktig och stor final. Detta betyder i så falla tt vi säkerligen kommer få se Zlatan fira titeltriumfen med laget efteråt.

Speltips Ajax – Manchester United: Seger för manchester United till oddset 1.95 @unibet.

PS! Spela Live Odds på årets Europa League Final 2017 hos unibet under matchens gång. Hur roligt och spännande som helst!

Det finns ett spelbolag som storartat erbjuder 200% högre vinster på Ajax – Man United vid spel lagda på odds innan EL-finalen startar. Vet du vilket spelbolaget är?

Det är inte Unibet som även de är frikostiga med deras stora feta välkomstbonus på mäktiga 500%!

500% Bonus Unibet