Jag måste bara få uttrycka mig lite om gårdagens Laver Cup avslutning. Herregud så spännande och vilken stämning det var! Den tre dagar långa tennisturneringen mellan Team Europe och Teram World slutade på ett av de mest högdramatiska sätt som någon tennisturnering slutat på väldigt länge. Och man fick tillbaka lite av samma slags känslor man hade under Björn Borgs storhetstid med framförallt matcherna mot John McEnroe. Publiken var i extas! Jag var i extas! Kanske kan det gå att förmedla lite av känslorna genom att här kolla på en del klipp i efterhand från tenniscupen. Och kanske tycker du det är lite kul.

Det var så sjukt spännande igår när sista matchen spelades, satt då framför datorn och kollade på det och hoppade upp och skrek av glädje när Federer slog in matchbollen. Björn Borg var så glad som man aldrig sett honom förut. Likaså Rafael Nadal tror jag.

Se här den officiella videon inför Laver Cup mästerskapet:

Laver Cup – Ryder Cup

Laver Cup är tennisens svar på golfens Ryder Cup och spelades i helgen för allra första gången. Meningen är att man vill skapa en tennisturnering med samma spänning och engagemang som Ryder Cup där nationsgränserna har suddats ut och ersatts med två lag där hela världen sammantaget är inblandat och inkluderat. Jag trodde verkligen först att det här skulle bli en mer lättsam plojturnering där de medverkande världsstjärnorna fick vara med om enbart en kul grej. Men så fel jag hade. Förutom att de verkade ha förbannat roligt då förstås. Det blev så mycket mer än bara skoj. Laver Cup innehöll allt, inklusive världsstjärnor gamla som nya, spänning, dramatik, glada miner och gråt. Extra kul var det att se Björn Borg och John McEnroe åter stå som motståndare på varsin planhalva i form av team-coacher. Alla, inklusive dem själva, är överens om att de är ganska olika som personer, men kanske inte så olika som många tror enligt John McEnroe.

Kolla bara in det här YouTube-klippet med några av de oförglömliga minnen som skapades.

Allt sändes live

Nu kanske du tänker att hur kunde jag se den här Laver Cup turneringen och dess matcher? Ja hade det inte varit för att jag nyfiket gick in på Laver Cup’s splitter nya hemsida så hade jag förmodligen inte sett ett dyft av det och inte uppmärksammat turneringen särkilt mycket mer än på sin höjd läst igenom någon artikel på någon av de stora nyhetssajterna. Men är så glad för att jag kikade in på hemsidan. För där på hemsidan sände de hela turneringen live helt gratis för alla intresserade utan krav på registrering eller någonting annat. Det var bara att klicka på Play-ikonen så var man med direkt. Jag började titta lite bara för att få en skymt av alla deltagande världsstjärnor men tänkte inte se på det alltför länge. Blev dock totalt fast ganska snart. Inramningen och stämningen var sannerligen något utöver det vanliga och slår de flesta andra stora Grand Slam och Davis Cup finaler jag sett under alla år. Rod Laver ’himself’ var närvarande och fick stora öronbedövande applåder under prisceremonin.

Spänningen var total under särskilt den avgörande matchen mellan Roger Federer och servespecialisten Nick Kyrgios. Se här ’highlights’ från den avgörande finalmatchen som Federer vann och som avgjorde alltihop. Särskilt de avslutande gamen måste ses! Därmed blev Team Europe cupvinnare med bland annat Roger Federer och Rafael Nadal i laget samt coachen Björn Borg.

Björn Borg vs John McEnroe

Björn Borg var som sagt coach över Team Europe och John McEnroe coachade Team World. Bättre liknelse än denna sista turneringsdag i Laver Cup och den dramatiska upplösningen av Wimbledon finalen 1980 mellan Björn Borg och John McEnroe går nog inta att uppnå. Precis som då för 37 år sedan så drog Björn Borg det längsta stråt även denna gång.

Som avslutning i denna hyllningsartikel vill jag att alla ni som ännu inte sett Wimbledon finalen 1980 mellan Björn Borg och John McEnroe ta er tid att titta på höjdpunkterna från matchen här. Den här finalen anses vara en av de allra bästa tennismatcherna genom tennishistorien. För er som har sett den, slå er ner och njut ännu en gång!