Söndag morgon 11 februari kl. 07.15 går startskottet för herrarnas Skiathlon 30 km i Vinter-OS 2018 i Pyeongchang i Sydkorea. Sträckan är uppdelat på först 15 km klassisk skidåkning och därefter byte av skidor och stil till 15 km fri stil. Våra svenska längdskidåkare som kommer till start är Marcus Hellner, Calle Halfvarsson, Daniel Rickardsson och Jens Burman. Här har vi först och främst Calle Halfvarsson som kan blanda sig i medaljstriden om vi ser till vad som presterats i upptakten inför Vinter-OS.

Svenska förväntningar?

Hur ska det nu gå för de svenske i OS-premiären på söndag. Tyvärr har Marcus Hellner varit helt ur slag den här vintern, i alla fall det vi har sett av honom hittills. Vi får bara hoppas att Hellner har hittat formen lagom till OS och om möjligen kan upprepa bedriften ifrån sitt silverlopp i Sotji-OS 2014 i just 30 km Skiathlon.

Daniel Rickardsson gör sällan några större avtryck individuellt under mästerskap med undantag då han tog Brons i Sotji 2014 i 15 km klassiskt. Annars brukar han vara en viktig länk i stafettlaget där det har skördats desto fler framgångar genom åren. För övrigt har han uppnått den imponerande åldern 35 år vilket är imponerande på så sätt att att han fortfarande tar en landslagsplats i denna ålder i en sport som enligt oss på Svenskt Spel är sanslöst konditionskrävande.

Och så har vi uppstickaren 23-årige Jens Burman som har tagit kliv varje år, men frågan är om han räcker till här i de Olympiska Spelen. Tveksamt säger vi. Framöver är han dock Sveriges stora påläggskalv!

Nej, då är det Calle Halfvarsson vi ställer vårt hopp till inför herrarnas Skiathlon 30 km på söndagsmorgonen. Även om Calle haft några bedrövliga stunder i vinter som gjort att alla tvivlat, inklusive honom själv, på hans kapacitet. Men några riktigt sköna ljusglimtar nu mot slutet inför det stundande mästerskapet har bidragit till en helt annan positivism kring Calle Halfvarsson’s möjligheter här i Pyeongchang.

Bättre än föregående OS?

Tror du att vi slår medaljskörden i längdskidåkning för herrar från förra Vinter-OS i Sotji 2014?

Speltips Vinter-OS 11/2 Längdskidor Herrar Skiathlon

 

Skiathlon speltips 11 februari

Trots att längdskidåkning är associerad med vinter, snö och kyla är det en sport vi i Sverige håller väldigt varmt om hjärtat. Särskilt vår kamp i kampen med Norge om de främsta placeringarna är en faktor som påverkar vårt engagemang för hur det går extra mycket. Dessvärre ur svensk synpunkt så är de norske större favoriter än de svenske att vinna skiathlon i OS. Här är de 10 största favoriterna att vinna enligt spelbolaget LeoVegas:

Vinnarodds Skiathlon Vinter-OS:

Klæbo, Johannes Hoesflot – odds 2,00
Cologna, Dario – odds 3,50
Sundby, Martin Johnsrud – odds 7,00
Harvey, Alex – odds 12,50
Bolshunov, Alexander – odds 21,00
Halfvarsson, Calle – odds 26,00
Krueger, Simen Hegstad – odds 34,00
Heikkinen, Matti – odds 41,00
Hellner, Markus – odds 41,00
Niskanen, Iivo – odds 41,00

Tippad medaljör

För något eller några år sedan kändes Martin Johnsrud Sundby som de oslagbara storstjärnan i skidspåren men har nu fått stå tillbaka i rampljuset till förmån för den helt respektlöse ynglingen Johannes Høsflot Klæbo som tagit skidvärlden med storm. Det känns nästan som om han gör lite vad han vill i skidspåren och få rår på honom. Särskilt gäller det i spurtuppgörelser där han är extremt explosiv, något likt en viss Petter Northug. Men sedan vet vi vad Sundby kan prestera när han är i storform så säker kan man absolut inte vara när det nu vankas OS-lopp. En annan skidåkare som vi inte får glömma bort i sammanhanget är schweizaren Dario Cologna som har en extrem förmåga att lyfta sig till de stora mästerskapen och kommer med all säkerhet utgöra ett hot för vem som helst i de lopp han ställer upp i.

När det gäller vårt speltips väljer vi bort att spela på en vinnare i herrarnas Skiathlon. Istället riktar vi blickarna mot spelalternativet åkare att ta medalj. I vårt speltips för dagen tror vi på att Martin Johnsrud Sundby lyckas ta en medalj, för så pass bra ska han vara. Oddset är så pass lockande att vi inte kan låta bli trots att han är norrman!

Speltips: Martin Johnsrud Sundby tar medalj i Skiathlon för Herrar i OS (Längdskidåkning)
Odds1,75 @ LeoVegas – Få sex stycken vinstökningar på 20% vid spel på OS + 100% välkomstbonus av LeoVegas när du blir kund!
Insats: Medel
Datum: 2018-02-11 (söndag 11 februari)
Start: 07:15

[table id=Leovegas /]