Arsenal – Manchester City möts idag 1/3 för andra gången inom fyra dygn. I söndags gällde det Carabao Cup final och nu idag torsdag 1 mars är det istället match i Premier League som gäller. Kan det bli en återupprepning av Citys 0-3 kross av Arsenal mån tro?

Överkörning senast

Finalen i den engelska Ligacupen 2018 (EFL Cup/Carabao Cup) blev inte en särskilt spännande historia. Arsenal som agerade hemmalag på Wembley Stadium inför drygt 85 000 åskådare hade inget att sätta emot Manchester City som var bättre på det mesta i finalen. Det var inte bara målmässigt Manchester City var numret större än Arsenal utan också statistiskt sätt gällande bollinnehav 43%-57%, målchanser 5-12, hörnor 2-7. Men Arsenal vann ändå fighten om vilket lag som drog på sig flest gula kort där Arsenal kammade hem 4 stycken jämfört med Manchester Citys 2.

Ny match, annorlunda match?

Frågan är om Arsenal kan skaka av sig den närapå förnedrande förlusten mot Manchester City för bara några dagar sedan. Idag är det återigen upp till kamp dem emellan och enda skillnaden i förutsättningarna inför den här matchen Arsenal – Manchester City jämfört med det föregående mötet häromdagen är att Arsenal har fördelen av att spela hemma på Emirates Stadium den här gången.

Arsenal starka hemma med få undantag

Hur är då Arsenals hemmafacit den här säsongen. Ser vi till deras senaste match på Emirates Stadium i London för en vecka sedan så var det inte så mycket att hänga i julgranen precis. Då åkte man på torsk mot Sveriges nordligaste Allsvenska klubblag Östersunds FK med 1-2 i Europa League. Men detta resultat förelågs i och för sig av att Arsenal veckan tidigare vann första mötet borta mot Östersund med 0-3. Troligtvis hade Arsenal redan räknat hem avancemanget i Europa League redan innan avspark i returen.

Det är väl denna underskattning som är Arsenals akilleshäl den här säsongen, att de ofta verkar ta för givet att vinna vissa matcher där motståndarna är sämre på pappret. Därför ligger man på sjätte plats i Premier League hela 8 poäng efter närmaste lag framför som är Chelsea. Slår vi dock en koll på hur det i övrigt har sett ut i hemmaspelet för Arsenal så är de faktiskt grymma. 10 vinster, 2 oavgjorda och 1 förlust är hemmafacit så här långt i ligafotbollen. De två oavgjorda matcherna kom till mot Chelsea och Liverpool medans den enda inkasserade förlusten kom mot Manchester United. I övrigt idel segrar!

Manchester City och Pep

Manchester City finns inte så mycket att säga om annat än att de varit formidabla den här säsongen. Pep Guardiola har verkligen lyckats sätta ihop ett lag med spelare som presterar på topp utifrån sin roll på planen samtidigt som spelsystemet på ett sätt också revolutionerat Premier League fotbollen. Pep och framförallt FC Barcelona har en stor del av denna superoffensiva spelstil med total press på bollhållaren vilket kanske är det främsta utmärkande draget för speltaktiken.

Inte många andra lag klarar av att behärska denna spelstil när man möter Manchester City. Men det krävs förstås också att hitta exakt de fotbollsspelare som är lämpade för en sådan spelstil. Och det har Pep Guardiola lyckats med i allra högsta grad till den här säsongen. Sedan är det här ingen garant för att man vinner precis varenda match vilket vi fick uppleva för kort tid sedan när Wigan slog ut Manchester City ur FA-cupen. En olycklig utvisning för City blev en av orsakerna till uttåget ur cupen då.

Doften av BLGM-spel

En kortfattad summering av dagens rek Arsenal – Manchester City blir att Arsenal har varit väldigt starka i spel på Emirates Stadium den här säsongen, med undantag för förlusten mot Östersunds FK för en vecka sedan. Men vi lär inte få se samma underskattning när motståndaren heter Manchester City. Gästerna City är ligans mest pålitliga lag när det gäller målskyttet. Man har fullkomligen öst in mål i ligaspelet med 79 baljor framåt på totalt 27 matcher. Det luktar BLGM-spel lång väg i kvällens möte mellan Arsenal – Manchester City tycker vi på Svenskt Spel!

  • Match: Arsenal – Manchester City (Premier League)
  • Speltips: Båda lagen gör mål
  • Odds1,53 @ betsson
  • Insats: Medel
  • Datum: 2018-03-01 (torsdag 1 mars)
  • Avspark: 20:45
  • Live Stream: ViaPlay

[table id=18 /]