Det har varit en av de jämnaste öppningar i Premier League på åratal. Det är inget lag som tagit grepp om ligan och dragit ifrån de övriga lagen. När man tänkte att Everton skulle rycka så har de gått in i en sämre period. När man trodde att Aston Villa kunde får ett litet avstånd i toppen efter att ha radat upp vinster så har man förlorat 2 raka mot Leeds och Southampton. Just nu leder Sotton på samma poäng som Liverpool men med en match mer spelad. Det är första gången Southampton toppar tabellen sedan 1988 och då gjorde man det efter endast 3 spelade omgångar.

En anledning till att tabellen är så jämn och alla slår alla är kanske pga Corona och att man tvingas spela inför tomma läktare. Vissa lag har starkt stöd av fansen på sin hemmaplan och tappar nu den 12:e spelaren när läktarna ekar tomma. Se bara på Manchester United som ligger näst sist i tabellen om man tittar enbart på hemmafacit. 1 oavgjord och 3 förluster på 4 spelade matcher och 2-10 i målskillnad på Old Trafford!

Liverpool – Manchester City

Oftast när tabellen är så jämn så brukar det vara något lag som man inte riktigt räknar med som kommer smygande. Ett exempel på detta är Southampton. De har nu 5 segrar och 1 oavgjord borta mot Chelsea på de 6 senaste. Kan laget hålla i sitt fina spel så blir det att räkna med fram på våren. Ett annat lag är Manchester City. Får de vara skadefria så kommer de bara bli bättre ju längre säsongen går. City ligger just nu 12:a i tabellen men vinner de sina två hängmatcher så går de faktiskt upp som serieledare. Så jämnt är det.

Liverpool är så klart att räkna med men har blandat och gett hittills. Det ska bli oerhört intressant att se hur de klarar sig utan världens bästa mittback, Van Dijk. Holländaren är som alla vet korsbandsskadad och blir borta hela säsongen. Han har gett Liverpools backlinje en sådan otrolig stabilitet och lugn. När det gäller man mot man situationer på plan så är han i princip omöjlig att passera. Hans fysik och talang tar ner i princip allt som kommer i anfallsväg. Nu ska istället Liverpool klara sig med Gomez och Matip längst bak.

På mitten har nyförvärvet Alcantara också skadat sig. Spanjoren som tillhör världens bästa på sin position hämtades från Bayern München inför säsongen men skadade sig i derbyt mot Everton. Har Liverpool tur så är han tillbaka till efter landslagsuppehållet och matchen mot Leicester hemma. Någon annan som blommat ut i Liverpool är nyförvärvet från Wolverhampton, Diogo Jota. Han har nu gjort mål i de 4 senaste matcherna för Liverpool. Fortsätter han att leverera så blir det svårt för Firmino att ta tillbaka sin forwards position högst upp.

Speltipset

Båda lagen har fantastiska offensiva krafter att tillgå. Både Manchester City och Liverpool älskar att spela offensiv fotboll och pressa motståndaren högt. Att vinna bollen högt upp i plan, ställa om och snabbt attackera motståndarens straffområde har visat sig vara ett vägvinnande koncept. Men det kräver att du har spelskickliga spelare och en backlinje som vågar trycka upp. När Liverpool exempelvis inte kom upp helt i press mot Aston Villa så tappade man matchen helt. Vi minns väl alla 2-7 för några omgångar sen på Villa Park. Det som var lite anmärkningsvärt i den matchen var att Klopp inte valde att ta hem sitt lag och täcka upp ytorna. Hur som haver så är båda lagen lite svajiga bakåt och giftiga framåt. Det gör att vi tror på en rolig tillställning med mycket mål. Här följer våra speltips.

Båda lagen gör mål till oddset 1.44 @bet365

Fler än 2.5 mål i matchen till oddset 1.44 @bet365

(Oddsen är löpande och kan komma att ändras)

Manchester City – Liverpool har matchstart 17.30 och visas av tv kanalerna Viasat Premium, Viasat Ultra och Viaplay.

Speltips Premier League