Idag väntar ett intressant möte mellan Leeds och Chelsea på klassiska Elland Road. Det är också ett möte där argentinsk fotbollsfilosofi möter tysk struktur, ordning och reda.

Marcelo Biesla tränar som bekant Leeds

Marcelo Biesla börjar bli till åren men kör fortfarande sin fotboll där man pressar motståndaren högt och lämnar lite försvaret åt sitt öde när spelet vänder. Dagens Leeds tillhör ett av de mest tränade lagen i Premier League. Laget orkar springa hur mycket som helst och gör det i 90 minuter. När man anfaller så gör man det med besked och många spelare som fyller på.

Argentinsk fotbollsfilosofi

Biesla har anammat samma sorts fotboll som när han tränade det Argentinska landslaget 1998 och 2004. Även om tankesättet och taktiken finns där så säger vi inte att Leeds spel är i närheten av Argentinsk landslagsfotboll i början på 2000-talet. Det är så klart skillnad på spelare för spelare. I VM 2002 Japan/Sydkorea så hade Argentina spelare som Hernan Crespo, Ariel Ortega, Gabriel Batistuta och Claudio Lopez att tillgå i anfallet. Lägg där till en erfaren Caludio Caniggia som hunnit bli 35 att slänga in framåt ifall det behövdes.

Vi kan fortsätta rabbla upp spelare som t.ex Juan Sebastian Veron, Zanetti och Diego Simone. Ja hela laget bestod av idel världsstjärnor och man var en av huvudfavoriterna att vinna hela VM även om man var lottade i ”Dödens grupp”. Man dominerade alla sina matcher i gruppen, vann över Nigeria med 1-0. Förlorade mot England med 1-0 och spelade bara 1-1 mot Sverige i den sista gruppspelsmatchen efter Anders Svenssons frispark.

Bieslas Argentina blev således utslaget. Med det sagt så är det inte alltid det mest spelskickliga och bollförande laget som vinner matcherna. Den argentinska fotbollsfilosofin finns även i dagens Leeds även om inte spelarmaterialet är detsamma.

Kanske stora växlar att dra mellan ett argentinskt landslag och Leeds men vi tror att Leeds har sitt sätt att försöka spela på med hög press och det gör att man blottar sig bakåt. Det visar också tabellen och målskillnaden. Ibland när det stämmer kan man slå vilket lag som helst och man har gjort mycket mål. Men man har också släppt in otroligt mycket mål. 43 mål gjorda framåt och 46 insläppta för ett Leeds som ligger på 11:e plats i tabellen kan jämföras med Arsenal som ligger 10:a. Arsenal har gjort 35 mål framåt och släppt in 28. En sak är säker och det är att det blir aldrig långtråkigt att se på Leeds, det har Biesla sett till!

Tysk lagmaskin och organisation

Sen Thomas Tuchel tog över Chelsea så har han lett laget i 11 matcher. 8 vinster, 3 oavgjorda och 0 förluster är ett fint facit från ett lag med tanke på nyförvärven i somras som var i kris. Nu är laget helt plötsligt uppe på en Champions League plats. Vem hade trott det för 2 månader sen? Laget har dessutom endast släppt in 2! mål på 11 matcher. Det är ett otroligt facit där tysken är den första tränaren i Premier League som hållit nollan i de 5 första hemmamatcherna. Det har aldrig tidigare hänt.

Vad har tysken lyckats med?

Framförallt har han satt grundspelet. Chelsea släpper nästan inte till några målchanser alls under matcherna. Strukturen och organisationen är stark. Oavsett vem som spelar så vet spelarna exakt vad de förväntas göra ute på plan. Tuchel har ändrat formation till att spela Chelsea med 3 centrala backar och sen infört wingbacks på kanterna. Det gör att man försvarar med 5 man och framåt har man möjlighet att spela mer rakt då anfallstrion utgår centralt. Något annat som Thomas Tuchel lyckats med är att alla spelare har varit delaktiga.

Från första början visade han att ingen är given i dagens startelva. Han började med att bänka säsongens hittills bästa spelare och egna produkt Mason Mount. Han lät spelare som hamnat i frysboxen under Lampard få chansen och då tänker vi på Rüdiger och Alonso. Han till och med lät Kepa stå några matcher för att visa på att alla verkligen behövs. Har man då lite flyt/medgång och får resultaten med sig så växer hela truppen. Harmonin och stämningen ökar eftersom alla känner sig delaktiga. Den stora utmaningen kom för några veckor sen när Chelsea gick in i ett tuffare spelaschema:

Chelsea – Everton 2 : 0
Liverpool – Chelsea 0 : 1
Chelsea – Manchester Utd 0 : 0
Atl. Madrid – Chelsea 0-1

Noll insläppta på dessa matcher och nu har man två svåra hinder kvar innan det ser lite lättare ut på papperet. Det är dagens match i Leeds borta och sen returen hemma i Champions League mot Atletico Madrid. Slår man Leeds borta och tar sig vidare till kvartsfinal i Champions League så ser det ut att kunna bli en rolig vår för de blå.

Leeds – Chelsea speltips

Dagens match tror vi ändå att den tyska organisationen och lagmaskinen vinner över argentisk öppensinnad rörlig fotboll med hög press. Det borde passa Chelsea bra att spela sitt spel mot ett högt pressande Leeds. Är det något som Chelsea klarat bra sista tiden så är det att spela sig ur den höga pressen. Jorginho och Kovacic (om de nu startar) tappar sällan bollen och är extremt skickliga på små ytor. Om man klarade att spela sig ur Liverpools höga press så borde man kunna göra det mot Leeds också.

Då Leeds är svajjiga bakåt och man släpper in mycket mål så borde en sådan här match passa perfekt för snabba omställningsspelare. Då tänker vi främst på Timo Werner som borde kunna springa sig fri bakom Leeds backlinje ett antal gånger och även göra mål den här gången.

Vårt speltips blir en rak 2:a på Chelsea till oddset 1.79 @Unibet

Vi tror också att Timo Werner gör mål i matchen till oddset 2.65 @Unibet

(Oddsen är löpande och kan komma att ändras)
Leeds – Chelsea har matchstart 13:30 och du ser den hos Viasat Sport Premium, Viasat ULTRA HD eller Viaplay.

Speltips premier league