Se den utomordentliga dokumentären om Sir Alex Ferguson, Never Give In. Dokumentären handlar om Alex Fergusons uppväxt i hamnstaden Glaskow. Han växte upp 250 meter från Ibrox Stadium. Fotbollsklubben Glaskow Rangers kom att påverka hela hans karriär, både som spelare och tränare.

Alex Fergusons uppväxt påverkade

Alex Fergusons uppväxt och spelarkarriär kom att påverka honom senare som Manager. Han var en ledare redan som ung grabb där han ofta fick försvara sin bror. Vid ett tillfälle var hans bror mobbad i skolan av en pojke och Alex åkte hem till mobbarens bostad och ringde på varpå pappan öppnade.

”- Jag vill prata med din son!”, sa Alex och bad honom komma ut på gatan.

”- Det här angår dig inte!”, svarade pappan och stängde dörren.

Det gick en tid och Alex berättar i dokumentären att han istället tog om hand om mobbaren vid lekplatsen vid senare tillfälle. Därefter rörde han aldrig mer hans bror. Om någon biter dig så biter du tillbaks!, berättar Alex vidare. Det är en del som påverkat honom som spelare och tränare och hur man håller ihop som lag. Att han just växte upp nära Ibrox Stadium fick honom att bli ett stort Gaskow Rangers fan. Något som senare skulle få en brutal vändning som du kan se mer om i dokumentären. Dokumentären ”Sir Alex Ferguson – Never Give In”, kan du se på Viaplay här >>.

Sir Alex Ferguson – den framgångsrikaste tränaren någonsin

Efter sin spelarkarriär som avslutades i Glaskow Rangers så tog han över Aberdeen som manager. Laget fick vara nöjd om man tog en titel vart sjätte år och då pratade vi om någon av de inhemska cuperna. Men Alex ville annorlunda. Ska man vinna ligan måste man vinna över både Celtic och Glaskow Rangers i ligan. Aberdeen hade ingen egen träningsanläggning och man genomförde sina träningar nere vid hamnen där man fick springa i sanden och även genomföra vissa fotbollsövningar så gott det gick. I laget hade Ferguson bland annat Gordon Strachan. Han lyckades vinna ligan och senare i Europa slog han även Bayern Munchen och Real Madrid med det lilla laget från Skottland. Undra om inte det är den största bedriften som någonsin skådats.

Senare vet vi ju alla att han hamnade i Manchester United och vad som hände där. Med sina 2 Champions League titlar och 13 ligatitlar så är han förmodligen den framgångsrikaste tränaren som världen hittills skådat! Den här dokumentären kan varmt rekommenderas oavsett om man gillar Manchester United eller inte.

sir alex ferguson

Sir Alex Ferguson – Never Give In