Vem vinner Riksdagsvalet 2022? Idag avgörs det vem som utnämns till statsminister och vilka partier som får högst procent av rösterna.

Vem utnämns till statsminister?

Magdalena Andersson är favorit enligt opinionsmätningarna att utnämnas till statsminister. Just nu är oddset 1.60 på att vi kommer ha ett resultat där Magdalena Andersson utses till statsminister. Ulf Kristersson är andrahandsfavorit. Mycket beror så klart på vilka partier som väljer att bilda regering efter att rösterna är räknade. Oddsen är löpande och kan komma att ändras fram till klockan 20.00 ikväll.

Magdalena Andersson 1.60
Ulf Kristersson 2.20
Jimmie Åkesson 25.00
Annie Lööf 50.00
Ebba Busch Thor 75.00

Önskar du själv tippa på vem som kommer utnämnas som statsminister så kan du göra det hos spelbolaget Unibet.

Vilket parti får flest röster?

Om du undrar vilket parti som är Sveriges största så är det just nu Socialdemokraterna och enligt oddsen så lär man vara det efter att röstsedlarna har räknats. Med det sagt så är det ändå inte säkert att man kommer bilda regering. För att kunna göra sig hörd i Sveriges riksdag så behöver ett parti få minst 4 procent av rösterna. Lyckas man nå fyraprocentsspärren så har man möjlighet att få delta i fördelningen av platser i Sveriges riksdag.

Socialdemokraterna (s) 1.01
Sverigedemokraterna (sd) 7.50
Moderaterna (m) 15.00
Centerpartiet (c) 251.00
Vänsterpartiet (v) 251.00
Kristdemokraterna (kd) 751.00
Liberalerna (l) 1001
Miljöpartiet (mp) 1001

Vilket parti tror du får flest röster? Även detta kan du gissa på hos spelbolaget Unibet.

Vilka partier kommer bilda regering?

Det är väldigt svårt att gissa på vilka partier som kommer bilda regering. Nummer ett är att rösterna ska räknas och därefter har partierna baserat på antal röster möjlihet att gå i koalition. Oddsen för vilka partier som kommer bilda regering efter att valet är sluträknat ser just nu ut såhär.

(m)+(kd) 3.50
(s) 4.75
(s)+(c) 5.50
(m)+(l)+(kd) 6.00
(m)+(sd)+(kd) 6.00
(s)+(mp) 6.00
(s)+(c)+(mp) 9.00
(m) 15.00

I princip är att det är bra om ett parti blir stort så att man har möjlighet att få majoritet i riksdagen. Att bilda minoritetsregering brukar leda till att det är svårare att fatta beslut. Har man inte majoritet så kan fler partier vara med och antingen hjälpa eller stjälpa de andra partierna i olika frågor. En trolig koalition skulle kunna vara att Moderaterna och Kristdemokraterna går ihop och bildar regering. Här är oddsen mer ovissa och antalet röster är så klart avgörande för vilka partier som väljer att bilda regering.

Klockan 20:00 ikväll stänger de allmänna vallokalerna och efter det startar rösträkningen.

Vem vinner valet 2022