Tre fantastiska fotbollsderbyn står på söndagens spelschema med AIK – Djurgårdens IF, Arsenal – Tottenham och Atletico Madrid – Real Madrid. Fotbollsderbyn en central del av fotbollskulturen och erbjuder en spännande blandning av rivalitet, passion och historia som berikar sportvärlden. Vi är så glada att få uppleva tre så hyperintressanta och superspännande fotbollderbyn just idag och trippeln är landad på spelkupongen!

Fotbollsderbyn söndag 24 september 2023

15:00 AIK – Djurgårdens IF (Allsvenskan, Stockholmsderby)
15:00 Arsenal – Tottenham (Premier League, Londonderby)
21:00 Atletico Madrid – Real Madrid (La Liga, Madridderby)

Streama fotboll live och spela odds samt livebetting direkt på Unibet här >>

Stockholm, London, Madrid är städerna för dagens speltrippel

Okej, vi ger oss direkt in i derbyleken med speltips inför var och ett av söndagens tre fotbollsderbyn:

AIK – Djurgårdens IF: Senast lagen mötte varandra vann Djurgården på egen hemmaplan med 1-0. Men dessförinnan vann AIK fyra raka matcher. Vi tippar AIK vinst här till odds 2.88 hos Unibet.

Arsenal – Tottenham: Två formstarka Londonlag drabbar samman men där Arsenal har ett psykologiskt övertag sedan man vunnit de två senaste mötena med två måls marginal bägge gångerna. Ettan spelas till odds 1.70 hos Unibet.

Atletico Madrid – Real Madrid: Oerhört jämna tillställningar är Madridderbynas signum där de mer eller mindre turas om att står som segrare, om nu inte matcherna slutar oavgjort vilket inte sker särskilt sällan. Vanligtvis brukar vi också se båda lagen göra mål i matcherna. BLGM tippas här till odds 1.75 hos Unibet.

Checka in Sveriges bästa spelbonusar här!

Fotbollens derbyhistoria

Historien om fotbollsderbyn är en fascinerande och mångskiftande berättelse som sträcker sig över flera decennier och innehåller en mängd olika händelser, rivaliteter och känslor. Fotbollsderbyn är matcher mellan två lag som kommer från samma stad eller region och som har en lång historia av rivalitet.

De flesta fotbollsderbyn har sitt ursprung i de tidiga dagarna av fotbollssporten, vanligtvis under 1800-talet. Lag från samma stad eller närliggande områden började spela mot varandra, och dessa matcher fick snabbt en speciell betydelse för fansen.

Lokala långvariga rivaliteter

Många heta fotbollsderbyn är ofta resultatet av långvariga rivaliteter mellan städer eller områden. Dessa rivaliteter kan vara baserade på historiska, sociala, ekonomiska eller kulturella faktorer. Ofta handlar det om stolthet för staden eller regionen och att vara den bästa fotbollsklubben i området.

En av de mest framträdande egenskaperna hos fotbollsderbyn är de intensiva känslor som de genererar. Fansen är ofta extremt engagerade och passionerade, och matcherna kan vara mycket laddade och ibland även våldsamma. Polisen och säkerhetsåtgärder är ofta högt prioriterade för att förebygga konfrontationer mellan fans.

Dramatiska fotbollsderbyn ger klasssiska ögonblick

Fotbollsderbyn har genom åren gett upphov till en mängd klassiska ögonblick och dramatiska matcher. Många gånger är det dessa ögonblick som cementerar rivaliteten och minnena hos fansen. Men med tiden har också fotbollen blivit allt mer professionaliserad, och fotbollsderbyn har därför blivit större affärer för alla inblandade. TV-avtal och sponsorer har ökat intresset och ekonomin kring dessa matcher.

Många fotbollsderbyn har också blivit internationellt kända. Fans över hela världen följer dessa matcher och har skapat globala samhällen av supportrar för de rivaliserande lagen.

Kända fotbollsderbyn

Exempel på några av de mest kända fotbollsderbyn inkluderar El Clásico mellan Barcelona och Real Madrid, The North West Derby mellan Liverpool och Manchester United, The Manchester Derby mellan Manchester City och Manchester United, The Old Firm Derby mellan Celtic och Rangers i Skottland och The Milan Derby mellan Inter och AC Milan i Italien. Därtill tilldrar sig Stockholmsderbyt AIK – Djurgårdens IF, Londonderbyt Arsenal – Tottenham och Madridderbyt Atletico Madrid – Real Madrid stor uppmärksamhet bland fotbollsentusiaster.