I Sverige firar vi Valborg och samtidigt ska spanskt eller tyskt avgöras i Champions League semifinalerna. Och frågan vi ställer är; vilka lag går till Champions League final? Det är det andra matchmötet mellan lagen Real Madrid – Borussia Dortmund och FC  Barcelona – Bayern München som blir avgörande för vilka som ska träffas och umgås i UEFA Champions League finalen på Wembley Stadium i London den 25:e maj. Möjligheten finns att det kan bli ett heltyskt möte eller ett helspanskt möte men det senare är nog knappast troligt efter två storslagna uppvisningar av de tyska fotbollsklubbarna Dortmund och Bayern München i de första semifinalmatcherna där de krossade sina spanska motståndare. Framförallt Bayern visade upp ett fysiskt, snabbt och passningssäkert spel som avslutades med en effektivitet som det var länge sedan man såg någon klarade av att spela mot ett storlag som Barcelona som hela tiden de senaste åren nämnts som världens bästa fotbollslag.

Spanskt eller Tyskt i Champions League Final

Spansk dominans blir Tysk dominans inom klubbfotbollen?

På senare år har de spanska storlagen Real Madrid och Barcelona ansetts vara två av de största och mest dominerande fotbollsklubbarna i världsfotbollen trots att inget av lagen nådde Champions League finalen förra året då Engelska Chelsea slog Bayern München knappt i finalen. Redan då kunde man skönja en tysk offensiv på fotbollsarenan då man klart var det starkaste laget genom turneringen och förlorade finalen mot ett vilt kämpande Chelsea som ärligt talat hade ”tur” guden på sin sida i både den matchen och andra matcher innan i turneringen. Men det är kanske nu det stora genombrottet ska komma för tysk klubbfotboll eller ska man kanske säga ännu en comeback för tysk ligafotboll? För visst har väl tyska fotbollslag skövlat till sig stora framgångar tidigare i de största europeiska cuperna? Hur har det gått för Bayern München historiskt sett?

Bayern München historia

FC Bayern München grundades år 1900 men blev först efter 1923 en självständig förening som kom att bli Tysklands mest framgångsrika klubb genom tiderna. När FC Bayern München 1965 tog klivet upp i Tysklands förstaliga Bundesliga har man dominerat tysk fotboll som inget annat lag med ligatitlar och cuptitlar samt stora framgångar i Europacuperna de senaste decennierna.

Bayern München tog tillvara på sina unga talanger och med flera av dessa talanger som växte ut till världsspelare kunde Bayern München i slutet av 1960-talet fira flera liga- och cupguld. Stora namn som Franz Beckenbauer, Gerd Müller och Sepp Maier blev firade klubb- och landslagsstjärnor.

1967 vann man Cupvinnarcupen efter finalseger mot Glasgow Rangers från Skottland. Några år senare 1969 blev man tyska mästare för andra gången sedan 1932. I Mexiko-VM 1970 spelade Bayerns spelare Sepp Maier, Franz Beckenbauer och Gerd Müller nyckelroller i Västtysklands lag som tog brons.

Bayern Münchens storhetstid får anses vara under 1970-talet då tyskarna nådde riktigt stora triumfer i Europa. De allra största segrarna var helt klart de tre raka segrarna i Europacupen för mästarlag 1974-1976. För övrigt var hela sex spelare från Bayern München med i det västtyska laget som spelade VM-final 1974. Franz Beckenbauer var nu än av de allra största fotbollsstjärnorna i världen.

Närmare nutid tog 2001 klubben hem segern i UEFA Champions League – för första gången på 25 år, och man kunde återigen titulera sig Europas bästa klubblag i fotboll. Så nog finns det många godbitar att hämta från historien  när det gäller tysk klubbfotboll även om vi enbart tittar på vad FC Bayern München åstadkommit. Kanske är ännu en storhetstid på väg för det gamla mästarlaget.

Några av de största spelarna som spelat i FC Bayern München är; Oliver Kahn, Lothar Matthäus, Franz Beckenbauer, Karl-Heinz Rummenigge, Uli Hoeness, Gerd Müller, Michael Ballack och Sepp Maier.

Vilka går till Champions League Final 2013?

Real Madrid – Borussia Dortmund

Real Madrid

Borussia Dortmund

 

Real Madrid ska hämta in ett 1-4 underläge från första matchen då de helt enkelt krossades av Borussia Dortmund målmässigt. 80.000 åskådare på läktaren fick se en osannolik tillställning på Westfalenstadion i jakten på en Champions League Final där framförallt Dortmunds polske anfallare Robert Lewandowski hade stor show när han satte alla fyra målen för tyskarna. Nu gäller det för Real Madrid att deras stora stjärna Cristiano Ronaldo har en sådan där extrem superkväll på fotbollsplanen för att vända detta och få ett spanskt lag på den ena sidan av Champions League finalen.

Real Madrid – Dortmund sänds i tv kanal TV6 med matchstart kl. 20.45 tisdag  30 april 2013.

FC  Barcelona – Bayern München

FC Barcelona

FC Bayern München

FC Barcelona har ett ännu värre utgångsläge än La Liga konkurrenten Real Madrid när de ska vända ett 0-4 underläge på Camp Nou under onsdagskvällen mot Bayern München. De spanska Katalanerna blev fullkomligt överkörda av den tyska fotbollsmaskinen i förra matchen där Barcelonas ”mal på” och ”passning i sidled med överraskande instick” spel pulvriserades totalt och mötes av fysisk effektivitet. Lionel Messi var osynlig och måste likt Ronaldo i Real komma upp till sin allra bästa nivå för att överhuvudtaget ha en mikroskopisk chans att ta sig vidare till Champions League final.

FC  Barcelona – FC Bayern München sänds i tv kanal Viasat Fotboll med matchstart kl. 20.45 onsdag 1 maj 2013.

Det lutar helt klart åt tyskt i finalen 25 maj men under har skett förut. Tror du på Spanskt eller Tyskt i Champions League Finalen? Kommentera gärna!

OBS! Kolla in vår Topplista Odds där du hittar de bästa spelbolagen för spel på Odds, Liveodds och Livestreaming!

Resultat: Det blev två tyska lag i finalen. Dortmund möter Bayern München och ni kan läsa mer om årets Champions League final här.