På lördag smäller det på Wembley när Dortmund och Bayern München drabbar samman i  årets Champions League final 2013.

Det är med andra ord tysk dominans i årets Champions League och senast två lag från samma land möttes i finalen var när Manchester United slog ut Chelsea på ett straffavgörande på rysk mark säsongen 2007/2008. Bayern München har varit i Champions League final 3 gånger de 4 senaste åren om man räknar med årets final vilket är mäkta imponerande. Därför får Bayern ses som favoriter! Man har rutinen med sig från tidigare finaler och man har ett bättre lag på pappret. Vi såg också hur starka man var när man slog ut Barcelona med hela 7-0 i champions league semifinalen. Detta talar för den tyska lagmaskinen Bayern!

Champions league final 2013

Vad talar för Dortmund i årets final?

Dortmund har slagit ut flera stora lag på sin väg fram till finalen. Man vet själva att man har kapacitet att vinna över vilket lag som helst och lagets självförtroende borde ha stigit rejält under säsongen. Dortmunds främsta anfallsvapen blir att spinna vidare på sina hypersnabba omställningar med i första hand Marco Reus. Den andra stjärnan som varit riktigt bra med i omställningarna har varit Mario Götze, men spelaren som numer kännetecknas som ”svikaren” kommer missa Champions League finalen. Det ryktas om att Mario Götze redan är överens med Bayern München.Frågan är om det får någon påverkan på årets champions league final. Utan Götze lutar det åt att Klopp antingen spelar Kevin Großkreutz från start eller så kliver Ilkay Gündogan upp i det offensiva mittfältet och släpper in antingen Kehl eller Sahin i startelvan. Förutom Reus i offensiven som främsta vapen så har Dortmund längst fram livsfarlige polacken Robert Lewandowski. Lewandowski kommer vara ett jagat namn av Europas största klubbar i sommar. Det som också talar för att Dortmund kan lyckas mot Bayern är att man känner till Bayern väldigt väl. Senast man möttes i ligan så spelade man oavgjort 1-1. Man har också en av världens bästa tränare i Jürgen Klopp. Hans engagemang har smittat av sig på hela spelartruppen! Det såg vi inte minst när laget vände i slutet och vann hemma över Malaga i kvartsfinalen där man gjorde två mål på stopptid.

Förväntad startelva Bayern München

Preliminär startelva 4-2-3-1 i Champions League finalen
Neuer
Lahm, Dante, van Buyten, Alaba
Martínez, Schweinsteiger
Robben, Müller, Ribery

Förväntad startelva Dortmund

Preliminär startelva 4-2-3-1 i Champions League Finalen.
Weidenfeller,
Piszczek, Subotic, Hummels, Schmelzer,
Gündogan, S. Bender,
Blaszczykowski, Großkreutz, Reus,
Lewandowski

Speltips på Champions League finalen

Det är två lag som använder i princip samma spelsystem 4-2-3-1. Man har en stark defensiv och väldigt snabba omställningar där båda lagen ofta hittar inspel från kanterna. Robben och Ribery kommer bli avgörande mot Götze och Reus. Det lag som vågar mest kommer vinna och får vi ett tidigt mål i matchen så kommer den förmodligen att öppna upp sig. Vårt speltips i champions league finalen är att det blir mer än 2.5 mål i matchen. Det kommer vi spela till medelinsats. Oddset på att Dortmund vinner är över 4.00 i odds hos flera spelbolag vilket annars också kittlar.

Odds hos spelbolagen på mer än 2.5 mål i matchen.

betsafe 1.74

betsson 1.77

bet365 1.72

betfair 1.82

Värt att känna till om CL finalen 2013

  • Chelsea är regerande mästare, efter segern i 2012 års final över Bayern München.
  • Bayern München spelar sin 3:e final på fyra år.
  • Det blir italienaren Nicola Rizzoli, 41, som dömer Champions League-finalen mellan Borussia Dortmund och Bayern
  • Dortmund har vunnit Champions League en gång, säsongen 1996/1997 slog man Juventus i finalen
  • Champions League finalen spelas på Wembley i London som har en kapacitet på 90.000 åskådare
  • Champions League finalen visas av tv-kanalen TV3, Viasat Fotboll och Viasat HD
  • Champions League finalen har matchstart 20.45

Hur tror ni att årets Champions League final mellan Dortmund och Bayern München slutar? Har ni något bra speltips i form av hörnor, målskyttar eller resultat så kommentera gärna och motivera varför!