Det blir alla drömmars tennisfinal mellan de två gamla giganterna Roger Federer – Rafael Nadal i Australian Open Final 2017. Roligare än såhär kan det inte bli! Finalen sätter igång klockan 09:30 söndag 29 januari 2017.

Finalen kan du se via gratis live stream på Unibet TV kl. 09:35 söndag 29 januari 2017!

Roger Federer vs Rafael Nadal

Tennismatcherna mellan Roger Federer och Rafael Nadal har alltid varit spännande tycker jag. Ingen av dem har en dräpande serve vilket bidrar till många bolldueller och samtidigt har de båda spelarna sådant otroligt bollsinne där nästan vad som helst kan hända på tennisplanen när de försöker överlista varandra med smarta slag. Därför ska det denna Australian Open Final 2017 bli så himla intressant att både spela och titta på!

Australian Open Final 2017: Roger Federer - Rafael Nadal

Åldersmän

Både Roger Federer och Rafael Nadal börjar bli åren till komna, där Schweizaren Federer får ses som åldermannen inom världstennisen med sina fyllda 35 år. Nadal som är född på Mallorca i Spanien ligger något efter åldersmässigt 30 år ung. Och oj vad de har åstadkommit mycket i sina tenniskarriärer och glatt mig många gånger framför TV rutan med sitt tenniskunnande. Börjar man kika bakåt i tiden för att se vad som presterats häpnas man nästan av alla segrar trots att jag ändå följt tennisen länge. Lite kuriosa är att de båda är exakt lika långa (185 cm) och normalt väger lika mycket (85 kg).

Roger Federer

Roger Federer har rekord i antal ATP World Tour Awards, där han fått hela 31 fina utmärkelser genom åren. Bland annat så har Federer varit bästa tennisspelaren i världen genom att ligga 1:a på ATP-rankingen fem år mellan 2004-2007 och 2009, vilket är lika många år som Jimmy Connors var etta på världsrankingen och de är endast slagna av Pete Sampras som varit etta fler år. Federer har också vunnit utmärkelserna; ’Arthur Ashe Humanitarian of the Year’ 2 gånger under 2006 och 2013, fått Stefan Edberg Sportsmanship Award 11 gånger, åren 2004-2009 och 2011-2015, och röstats fram till ’ATPWorldTour.com Fan Favorite’ 13 år i rad 2003-2015 vilket också det är ett rekord.

Fler bedrifter av Roger Federer
 • Har tillbringat över 302 veckor som nr 1 på ATP världsrankingen och första gången han klev upp som nummer 1 var 2004 efter att ha vunnit Australian Open genom att slå Marat Safin i finalen.
 • Har i 14 raka säsonger varit rankad topp 10 mellan 2002-2015 som är det näst längsta rekordet någonsin av en tennisspelare, bara Jimmy Connors har med sina16 raka säsonger i topp 10 varit bättre.
 • Är nummer 2 i världen någonsin bland männen med över 1080 singel-vinster och en av tre män med 1000+ segrar där Jimmy Connors har rekordet på 1256 stycken och Ivan Lendl 1071.
 • Innehar 88 singeltitlar, vilket är 3: e bäst efter Jimmy Connors 109 titlar och Ivan Lendl’s 94 titlar.
 • Vann 65 matcher i rad på gräs mellan juni 2003 och juli 2008.
 • Med 7 Wimbledon titlar, är han tillsammans med Pete Sampras meste Wimbledon segrare.
 • Med 5 US Open titlar är han tillsammans med både Jimmy Connors och Pete Sampras meste US Open vinnare.
 • Roger Federer har vunnit flest Grand Slam herrsingel-titlar av alla med 17 vinster, efter att sammanlagt ha spelat 27 finaler.
 • En av åtta män att vinna alla fyra Majors.
 • När han 2009 vann över Robin Söderling i Franska Öppna betydde det att han vunnit alla de 4 Grand Slam titlarna någon gång under karriären. 2009 var för övrigt ett år då Roger Federer var i final i alla 4 Grand Slam.

Rafael Nadal

Rafael Nadal blev professionell tennisspelare 2001 och är en mer eller mindre unik på så sätt att han trots att han är högerhänt spelar med vänsterhanden vilket kom till efter att hans farbror sa till honom att byta hand. Utanför tennisplanen kan han, sagt av honom själv, inte göra något annat med vänsterhanden. Under Nadal’s tenniskarriär har han vunnit över 800 tennismatcher och förlorat 174 i skrivande stund samt totalt vunnit 61 stycken singeltitlar. En period under 2008 var han rankad som världens bäste spelare enligt ATP rankingen. Men allra bäst har han egentligen varit i de stora tennisturneringarna som Grand Slam och då framförallt i Franska Öppna där han vann totalt nio mästartitlar.

Största segrarna för Rafael Nadal
 • Australiska öppna 1 titel (2009)
 • Franska öppna 9 titlar (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014)
 • Wimbledon 2 titlar (2008, 2010)
 • US Open 2 titlar (2010, 2013)
 • ATP World Tour Finals Final (2010)
 • Olympiska spel uld Guld (2008)

Inbördes Federer vs Nadal

Roger Federer är just nu rankad som nummer 17 på ATP-rankingen och Rafael Nadal som nummer 9. Nadal har vunnit flest inbördes möten där 23 av totalt 34 matcher har slutat med seger för spanjoren. Det ger honom en 68%:ig vinstprocent över Federer. När det gäller backhandslag så använder sig högerhänta Roger Federer av enhands-backhand medan ”vänsterhänta” Rafael Nadal kör med dubbelhands-backhand. Det totala titelracet leder Federer med 88 stycken tennistitlar jämfört med Nadal’s 69 till antalet. Roger Federer och Rafael Nadal möttes i Australian Open finalen 2009 där Nadal stod som segrare. Återstår att se ställningen i inbördes möten efter söndagens Australian Open Final 2017.

Speltips Australian Open Final 2017

Roger Federer’s väg till finalen

Med relativt komfortabla segrar i de tre första rundorna av Australian Open 2017 över österrikaren Jürgen Melzer, amerikanaren Noah Rubin, tjecken Tomas Berdych blev det en svår och tuff fjärderunda mot femterankade japanen Kei Nishikori. 6-3 i skiljeset gjorde att Federer kunde ta sig till kvartsfinal. Men där överglänsta han tysken Mischa Zverev totalt och vann enkelt med tre raka set. I semifinalen blev det återigen en oerhört jobbig drabbning som tvingades avgöras först i femte set där Roger Federer ännu en gång drog längsta stråt. Finalplatsen mot Rafael Nadal var ett faktum!

Rafael Nadal’s väg till finalen

Resan började med två raka 3-0 setvinster mot i tur och ordning tysken Florian Mayer i första rundan och cyprioten Marcos Baghdatis i andra rundan. Därefter blev det i tredje rundan en överraskande tuff match mot unge nittonåriga tysken Alexander Zverev som ledde med 2-1 i set innan Nadal kunde vända på steken och till slut vinna med setsiffrorna 2-3. I fjärde rundan ställdes Nadal mot fransmannen Gael Monfils och vann med 3-1. Vidare i kvartsfinalen gjorde han processen kort i 3-0 vinsten över kanadensaren Milos Raonic trots jämna set överlag. Väl i semifinalen fick Rafael Nadal likt Federer sig en tuff värdemätare i femsets-matchen mot bulgaren Grigor Dimitrov som slutade med game siffrorna 6-4 i avgörande femte set. Spännande Australian Open final 2017 väntas nu alltså mot Roger Federer!

Speltipset

Jag spelar på ett ganska lågt odds i denna Australian Open Final 2017 men med hög insats. Övertygad om att ingen av spelarna vinner med 3-0 i raka set så går mitt spel till att det blir över 3.5 set i matchen Roger Federer – Rafael Nadal. Oddset 1.36 hos betway!

 

Se här ett youtube-klipp från Australian Open finalen 2009 mellan Roger Federer och Rafael Nadal. Scenerna under prisceremonin efter matchen är oförglömliga hur känslosamt det är för Roger Federer att få nöja sig med andraplatsen när han ska tala inför den sanslöst hängivna tennispubliken. Och där Rafael Nadal får ursäkta sig inför publiken för att ha vunnit!