bet365

Söndag 5 februari är det så dags för Afrikanska Mästerskapen Final 2017 (Africa Cup of Nations) mellan Egypten och Kamerun på Stade d’Angondjé i Libreville i Gabon.

Finalmatchen Egypten – Kamerun kan du spela på hos Unibet och live stream är tillgängligt bara du har ett konto hos Unibet samt några kronor insatta på det kontot. Matchen börjar klockan 20:00 svensk tid söndag 5 februari 2017.

Speltips Afrikanska Mästerskapen Final

Afrikanska Mästerskapen som går att jämföra med vårt Fotbolls-EM är inne på sin allra sista dag med den stora finalen som nu ska sätta slutpunkt för det här årets mästerskap i fotboll i Afrika. Som alltid är det en lång och vindlande svår väg till en mästerskapsfinal. Från att allt börjar med kvalfotboll till själva mästerskapet för att därefter gå in mästerskapets inledande gruppspelsfas med efterföljande kvartsfinaler och semifinaler försöka nå ända fram till en final där alltihop sedan ska avgöras i en allra sista kamp för att en slutlig vinnare ska kunna utses. Och här står nu Afrikas två för närvarande bästa lag, Egypten och Kamerun på varsin planhalva när finalmatchen blåser igång på söndagskvällen kl. 20:00.

Egyptens väg till finalen

Egypten kvalade till slutspelet i Afrikanska Mästerkapen, Africa Cup of Nations, på ett väldigt övertygande sätt. Redan då kunde man se att de skulle komma att bli en av huvudfavoriterna till att spela Afrikanska Mästerskapen Final 2017. Man vann Grupp G överlägset med totalt tre vinster och en oavgjord vilket gav dem sammanlagt 10 poäng, 5 före tvåan Nigeria.

I Afrikanska Mästerskapens gruppspel var man lika obarmhärtiga och gick obesegrade ur gruppen. Men det satt ändå mer hårt inne än i det tidigare kvalspelet till mästerskapet. Efter den något trevande inledningen 0-0 mot Mali vann man båda de två efterföljande matcherna med uddamålet 1-0 mot i tur och ordning Uganda och Ghana. Överhuvudtaget var det oerhört målfattiga matcher i den gruppen med i snitt 1 mål per match under de totalt sex spelade matcherna.

I kvartsfinalen slog Egypten Marocko med 1-0 och semifinalen vanns över Burkina Faso efter att ha stått 1-1 när ordinarie tid plus övertid spelats klart. Straffarna avgjorde till Egyptens fördel och man befann sig därmed i final.

Kameruns resa fram

Kamerun hade inte heller dem några större problem att ta sig till Afrikanska Mästerskapen efter fyra vinster och två oavgjorda matcher samt 7-2 i målskillnad i kvalet. Betydligt tuffare blev det sedan i mästerskapets inledande gruppspel där det var oerhört jämnt mellan lagen och ett mål här och var avgjorde vilka två lag av de fyra i gruppen som tog sig vidare. På tre matcher spelade man oavgjort i två och gick segrande ur striden i en match med 2-1 mot Guinea-Bissau.

I och med det blev man tvåa i gruppen och fick spela mot en annan gruppetta i kvartsfinalen, Senegal. Inte ett mål i den matchen varken under ordinarie tid eller i förlängning gjorde att allt fick avgöras på straffar där Kamerun drog längsta stråt och tog sig vidare till semifinal mot Ghana. Och även där satt segern hårt inne trots att slutresultatet visade på seger 2-0. Ghana vann det mesta av matchstatistiken som bollinnehav, antal hörnor och antal målchanser men det var Kamerun som kunde avgöra matchen helt på övertid först i den 93.e matchminuten trots att Ghana var nära 1-1 på slutet strax innan 2-0 målet.

Väldigt få antal mål

Jag tror nog aldrig jag sett så få mål totalt i ett stort mästerskap i fotboll. De som väntade sig offensiv afrikansk fotboll utan ett väl disciplinerat och effektivt försvarsspel bedrog sig rejält och jag får nog erkänna att jag är en av dem. Med tanke på alla målfattiga och jämna matcher räknar jag definitivt att finalen blir likadan. En final som betyder så oerhört mycket brukar oftare bli mer tillknäppt med färre mål i matchen som resultat. Tydliga exempel hittar vi i de sex senaste mästerskapsfinalerna där resultaten vid full tid har varit dessa; Elfenbenskusten – Ghana 0-0 (2015), Nigeria – Burkina Faso 1-0 (2013), Zambia – Elfenbenskusten 0-0 (2012), Egypten – Ghana 1-0 (2010), Egypten – Kamerun 1-0 (2008), Egypten – Elfenbenskusten 0-0 (2006). Sammanlagt 3 mål på sex mästerskapsfinaler, och aldrig mer en ett mål gjort vid full tid, där förlängning och straffar blivit en vanlig syn. Och det finns absolut ingenting som säger emot just detta att det skulle se annorlunda ut i den här finalen i Afrikanska Mästerskapen 2017.

Speltips Afrikanska Mästerskapen Final: Under 1.5 mål i matchen Egypten – Kamerun, odds 2.17 @unibet.