Vinna eller försvinna! Kanske inte riktigt så men närapå gäller i fredagens möte mellan Turkiet – Island. Och apropå fredag så delas Nobels Fredspris ut idag med tillkännagivande klockan 11 på fredagsförmiddagen. Tyvärr lär varken Island eller Turkiet få Fredspriset men nog så viktigt så står en VM-biljett på spel. Europas VM-kval grupp I är ett riktigt getingbo och det skiljer bara 2 poäng mellan de fyra främsta lagen i den sex landslag stora VM-kvalgruppen. Två matcher vardera återstår men vi får se vem som får le mest efter dagens matcher. Kvällens vinnarlag kanske bjuder på ett extra stort leende idag när det ändå är Internationella Leendets Dag just denna härliga höstfredag 6 oktober 2017.

Ställningen Grupp I

  1. Kroatien Målskillnad: 12:3, Poäng: 16
  2. Island Målskillnad: 11:7, Poäng: 16
  3. Turkiet Målskillnad: 12:8, Poäng: 14
  4. Ukraina Målskillnad: 11:7, Poäng: 14
  5. Finland Målskillnad: 6:10, Poäng: 7
  6. Kosovo Målskillnad: 3:20, Poäng: 1

Island visar återigen att man har ett slagkraftigt fotbollslandslag som håller för spel mot några av Europas bättre fotbollsnationer. För närvarande en andraplats i gruppen på samma poäng som gruppettan Kroatien och 2 poäng före trean Turkiet och fyran Ukraina. Alla dessa lag är med och fightas om en plats i Fotbolls-VM i Ryssland 2018 nästa sommar. Och vinner något av lagen i matchen mellan Turkiet och Island så ger det en viktig fördel i den sista omgången på måndag, om bara tre dagar.

VM-Kval Fotboll 6/10

Såhär spelas dagens VM-kval matcher i Europa:

18:00 Georgien – Wales
20:45 Irland – Moldavien
20:45 Italien – FYR Makedonien
20:45 Kosovo – Ukraina
20:45 Kroatien – Finland
20:45 Liechtenstein – Israel
20:45 Spanien – Albanien
20:45 Turkiet – Island
20:45 Österrike – Serbien

Speltipset

Med tanke på hur jämna de båda lagen Turkiet och Island verkar vara för tillfället så tror jag på en målfattig tillställning. Det har i de tidigare kval-matcherna inte sprakat med mål precis och lagen ser ut att sätta defensiven främst. Särskilt ikväll kommer detta i alla fall att vara fokus hos bortalaget Island som säkert är nöjda med en poäng idag. Turkiet är å andra sidan, högst troligen, piskade att vinna för att ha chansen att nå någon av de två förstaplatserna. Även för Islands del kanske det krävs 3 poäng om man inte vill tappa mark mot Kroatien om förstaplatsen. I sådant fall har ändå Island greppet om andraplatsen som troligen innebär Playoffspel om man inte klarar av att nå ikapp Kroatien. I sista matchen har nämligen Island ett hemmamöte med bottenlaget Kosovo vilket bör ge 3 poäng och förbättring av målskillnaden.

Tipset blir ett underspel på antal mål. Under 2,5 mål i matchen spelas till oddset 1,76 hos betsson!

[table id=18 /]