Ikväll ska vi se vilket land som är näst bäst i Norden i fotboll när våra grannländer Island – Finland möts i Reykjavik. För Sverige är väl bäst, eller hur?

Om exakt 1 år på dagen möts Turkiet – Island i VM-kvalet.

VM-kval med bäst mot sämst i Norden

Nej, tyvärr för oss svenskar är inte Sverige bästa fotbollsland om vi går efter Fifas världsranking. Island har i och med sina fina resultat från Fotbolls-EM i somras gått upp på en 27:e plats i rankingen och är därmed bästa nation i Norden. Sverige ligger på andra plats bland våra grannländer på plats 41, Danmark är 46:a, Norge är 70:a och Finland är 84:a. Så ser man på det sättet så är det ikväll match mellan bäst och sämst i Norden.

Nordiska fotbollskamper som gäller något har alltid en extra krydda på sig och särskilt när vi pratar om kvalspel inför ett Fotbolls-VM.

Island och Finland lottades in i samma VM-grupp inför kvalet och hittills har en match spelats i en grupp som för övrigt består av lagen Turkiet, Kroatien, Ukraina och Kosovo.

Det nästan komiska är att alla lagen har 1 poäng var efter den första rundan.

Speltips Island – Finland

Island har det här året verkligen gjort sig riktigt känt på fotbollens världskarta när man överraskade alla, inklusive sig själva tror jag, i sommarens EM där man tog sig enda till kvartsfinal. Men väl där åkte man på pumpen mot värdnationen Frankrike.

Finland har istället ägnat hela året att spela Vänskapslandskamper då man inte kvalificerade sig för Fotbolls-EM i somras. Och tyvärr för alla finländare så måste vi säga att resultaten inte har varit särskilt lysande.

Enda ljusglimten kom när man spelade borta mot Belgien den 1 juni och lyckades få oavgjort vilket som ändå får anses vara riktigt starkt.

Annars har man fått stryk i alla andra vänskapsmatcher mot Tyskland 2-0, Italien 2-0, Norge 2-0, Polen 5-0, Island 0-1, Sverige 0-3.

Vi väljer att spela på isländsk seger till oddset 1.72 @bet365.

Matchen spelas med start kl. 20:45 och visas i Eurosport 1.

Om knappt ett år den 18 juli 2017 är det dags för Island att möta Frankrike i Dam-EM!