England Tyskland åttondelsfinal i fotbolls EM och ni ser matchen direkt SVT1, svtplay eller i cmore via live streaming. Med live streaming menas att du kan se England Tyskland direkt i din dator eller mobiltelefon så länge som du har en internetuppkoppling och ett konto hos leverantören som streamar matchen.

Två stornationer inom fotboll möts redan i åttondelen

”- Jösses amalia! vilken match vi har att se fram emot”. Precis som rubriken säger så är det två storlag som möts i åttondelsfinalen i fotbolls EM. För visst känner man att det är två toppnationer men jag tror att England rankas som stornation mycket tack vare Premier League. För hur många mästerskap har England vunnit i historien? Jo ett 1966 och det är alltså 55 år sen det begav sig! Tyskarna däremot har radat upp titlar genom året. 4 VM guld, 4 VM silver, 4 VM brons, 3 EM guld, 3 EM silver. Här pratar vi stornation om  något och tyskarna brukar alltid ta sig långt i turneringen. England är laget som alla pratar om inför varje stor turnering men som sällan lyckas. Spelarmaterialet har man absolut för att gå hela vägen i årets turnering men frågan är om truppen inte är lite för ung och oerfaren för lyckas. Däremot tror vi man kommer samla rutin i detta mästerskap inför VM 22 där man förmodligen kommer vara ännu bättre.

Flera toppnationer har redan fått lämna turneringen och då tänker vi på Kroatien, Portugal och Frankrike. Ikväll kommer alltså ytterligare en toppnation få lämna turneringen. Vinnaren mellan England och Tyskland kommer få möta vinnaren mellan Sverige och Ukraina som du för övrigt kan se via live streaming senare ikväll, 21:00.

England drar fördel av hemmaplan?

England spelar inte hemma bara på papperet utan man gör det också i praktiken då Wembley står värd för denna åttondelsfinal. Hemma förlorar sällan engelsmännen och man har en gyllene chans att slå ut tyskarna ur turneringen. Vinner man denna matchen så ser så klart kvartsfinalen lättare ut på papperet där alltså antingen Sverige eller Ukraina väntar. Engelsmännen har ännu inte släppt in mål i turneringen och försvaret har sett kompakt ut. Shaw, Stones, Maguire och Walker är inte lätta att sig förbi. Dessutom är dessa väldigt samspelta då Maguire och Shaw spelar tillsammans i United och detsamma gäller Stones och Walker i City.

Framåt har England startade senast med Sterling, Kane och Saka men frågan är inte om man går tillbaka till att låta Foden få spela. Även Mount startade inledningsvis mot Kroatien men var utanför startelvan mot Tjeckien. Angenäma problem för Southgate som fick se en kreativ Grealish leverera mot Tjeckien. Englands trupp innehåller så otroligt många lovande stjärnor så att hela bänken skulle t.ex kunna gå in på olika positioner i Sveriges startelva. Menar bara att truppen är tillräckligt bred för att kunna ställa två slagkraftiga lag på benen väl värt ett mästerskapsslutspel. England får ses som knappa favoriter med tanke på hemmaplan även om man inte övertygat inledningsvis.

Tyskland måste höja sig

Tyskland måste höja sig om man ska ta sig vidare åttondelsfinalen mot England. Visst man hamnade i dödens grupp där motståndet var riktigt svårt. Man gjorde det med nöd och näppe och lyckades sluta 2:a i gruppen. Men man var riktigt illa ute i den sista gruppspelsomgången där man ett tag låg sist i gruppen. 2-2 mot Ungern räckte till en andraplats. Skulle Tyskland åka ut så är det lite anmärkningsvärt att ingen av lagen från ”dödens grupp” tagit sig vidare förbi åttondelsfinalerna.

Kroos måste få fart på mittfältet i Tyskland. Vi såg ett tag mot Portugal hur den tyska maskinen vaknade till liv och pulveriserade sitt motstånd med snabba anfall längs med kanterna. Målen haglade in där man gick från 0-1 till 4-1 och där just då kände vi igen Tyskland som fotbollsnation. Problemet är förmodligen att man inte har någon skyttekung att förlita sig till utan att målen kommer mer utspritt bland spelarna. Man har ingen Miroslav Klose på topp som gjorde 71 mål på 137 matcher för Tyskland under åren 2001 – 2014. Han var alltid pålitlig och utmanade om skytteligatiteln. Nu får man förlita sig på Sané, Gnabry och Havertz på topp. Alla kan leverera men man behöver spela över sin förmåga om man ska få hål på Englands tighta försvar. En joker är Timo Werner att kasta in när engelsmännen börjar bli trötta med kvarten kvar. Snabba ben på tysken som har en förmåga att skapa mängder med målchanser men förtvivlat svårt att få till avsluten.

England Tyskland speltips

Vi har tidigare sett galet mycket mål i åttondelsfinalerna. Igår producerades hela 14 mål på två matcher och då tar vi inte med straffarna mellan Frankrike och Schweiz. Ikväll borde det bli aningen mer målsnålt. Det här är två lag som har en oerhörd respekt inför varandra. Vi tror att man kommer sätta defensiven först med många spelare bakom boll där man minimerar riskerna att gå bort sig. Därför borde detta bli en målsnål historia.

Vårt speltips blir under 2.5 mål i matchen mellan England och Tyskland till oddset 1.73 @unibet.

Tills matchen drar igång så kan vi underhålla oss med detta passande klipp:

”Don´t mention the war!” | Fawlty Towers | BBC Comedy Greats

Vem tror ni vinner kriget mellan England och Tyskland och går segrande ur striden? Engelsk talang eller tysk lagmaskin?

England Tyskland fotbolls EM